Esmark tuži Petera Kamaraša

Izvor: RTS, 04.Mar.2015, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Esmark" tuži Petera Kamaraša

Američka kompanija "Esmark" podnela tužbu protiv slovačkog biznismena Petera Kamaraša, zbog sabotiranja namere te kompanije da privatizuje Železaru "Smederevo". Zahtev za odštetu iznosi više od 100 miliona dolara.
"Esmark" je tužbu protiv Petera Kamaraša podneo zbog kršenja ugovora, zloupotrebe poverljivih informacija i nefer konkurencije, navela je ta kompanija u saopštenju dostavljenom RTS-u. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

U svojoj tužbi "Esmark" tvrdi da se Kamaraš predstavljao kao investitor i agent kako bi od njih dobio poverljive informacije, uključujući upravljačke, operativne, komercijalne i finansijske strategije za Železaru "Smederevo".
Istovremeno je, navodi američka kompanija, potkopavao "Esmarkove" napore tokom pregovora za privatizaciju srpske železare.
Kako se navodi, Kamaraš je znao da njegove kompanije snabdevaju Železaru "Smederevo" rudom nižeg kvaliteta, kao i drugim materijalom po višoj ceni od tržišne.
"Takva praksa i prevara u ceni i kvalitetu nisu bili deo 'Esmarkovog' plana za oporavak Železare. Zato je sabotirao 'Esmark', pošto bi u slučaju uspešne kupovine njegovi interesi bili ugroženi", navodi ta kompanija.
Ističe se i da je slovački biznismen ignorisao svoje dužnosti i lojalnost, dobru veru tokom poslovanja i poslovnu etiku.
"Posledica toga je prekid pregovora o privatizaciji Železare 'Smederevo', što je Kamarašu omogućilo da privatizuje Železaru tako što će voditi novi upravljački tim", dodaje se u saopštenju.
Kompanija "Esmark" okrivljuje Kamaraša i za lobiranje kod članova Privatizacione komisije da glasaju protiv "Esmarkove" ponude. 
"Esmark Jurop" i "Bušar grupacija" traže odštetu u iznosu od više od 100 miliona dolara, navedeno je u saopštenju.
Američka kompanija je tužbu podnela sudu za Zapadni okrug američke države Pensilvanije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.