Er Srbija ulazi u trku za Kroaciju Erlajns?

Izvor: RTS, 26.Nov.2015, 01:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Er Srbija" ulazi u trku za "Kroaciju Erlajns"?

Izjava srpskog premijera Aleksandra Vučića da će "Er Srbija" u dogledno vreme kupiti jednu balkansku avio-kompaniju stiže u vreme kad hrvatska vlada po drugi put pokušava da nađe kupca ili strateškog partnera za "Kroaciju Erlajns", piše zagrebački "Večernji list".
Zagrebački dnevnik navodi da srpski premijer Aleksandar Vučić nije naveo koja bi to avio-kompanija bila, no rekao je da bi srpski nacionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << avio-prevoznik dosad već kupio dve ili tri aviokompanije u regionu da nema političkih prepreka za to.

"Er Srbija", otkako je u nju 2013. godine sa 49 odsto udela ušao moćni "Etihad ervejs" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, beleži velike stope rasta, pa je Vučić naveo i da srpska avio-kompanija posluje ubedljivo najbolje u celoj regiji, dodaje se u tekstu.
"Kao prva moguća akvizicija 'Er Srbije' u stručnim krugovima se navodi crnogorski 'Montenegro Erlajns', koji je ovog meseca potpisao memorandum o strateškoj i komercijalnoj saradnji s 'Etihadom'", dodaje Večernji.
List navodi da "Vučićeve izjave o akvizicijama 'Er Srbije' u regionu stižu u vreme kad hrvatska vlada po drugi put pokušava da nađe kupca ili strateškog partnera za 'Kroaciju Erlajns'".
U tekstu se navodi da je hrvatska vlada za to angažovala fond Svetske banke IFC, koji je ispitao interesovanje 13 svetskih avio-kompanija za hrvatskog avioprevoznika.
Takođe, list podseća da su u drugi krug interesenata ušli nemačka "Lufthanza", grčki "Egejan Erlajns" i turski "Turkiš Erlajns", s kojima će predstavnici IFC-a nastaviti razgovore o modelu po kojem bi ušli u "Kroacija Erlajns" - dokapitalizacijom, kupovinom ili strateškim partnerstvom.
Nakon tih razgovora, sledeće godine će biti raspisan međunarodni javni tender na koji će moći da se jave i druge avio-kompanije, pa tako i "Er Srbija", koja će, kako se navodi, s obzirom na to da Srbija nije u Evropskoj uniji, moći da stekne najviše 49 odsto deonica hrvatske avio-kompanije.
Kako saznaje Večernji list, IFC se nije kontaktirao s "Er Srbijom" zbog "Kroacije Erlajns", ali zato jeste s "Etihadom", koji je pokazao interes za hrvatskog avio-prevoznika.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Air Serbia mogla bi ući u trku za Croatia Airlines

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Nov.2015

ZAGREB - Air Serbia među potencijalnim je kupcima hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlines...Izjava srpskog premijera Aleksandra Vučića da će Air Serbia u dogledno vrijeme kupiti jednu balkansku avio-kompaniju stiže u vrijeme kad hrvatska vlada po drugi put pokušava naći kupca ili...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.