Englezi vole piće mladosti eks Ju

Izvor: B92, 28.Nov.2014, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Englezi vole piće mladosti eks Ju

Ekipa britanskog ekonomskog dnevnika Fajnenšel Tajms svrstala je Koktu na 4. mesto među 13 različitih verzija kola-napitaka, koje je testirala.

Američka Koka-kola našla se na drugom mestu, ispred Pepsi kole, dok je na vrhu "kola-lestvice" britanskog lista napitak "Simply M&S Cola", prenosi Tportal.

"Naša omiljena je Kokta, uvezena iz Slovenije, koju smo stavili na četvrto mesto. Šarmantno piće kojem je glavna aroma šipak, i neobično, tvrde da u njoj nema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kofeina", navode u Fajnenšel Tajmsu i dodaju da Kokta ima jaku notu vanile, da je jako gazirana i slatka.

Kokta je nekada bila slovenački brend dok hrvatska Atlantik Grupa Emila Tedeskija 2010. godine nije preuzela kompaniju "Droga Kolinska". Napitak je nastao 1952. godine kada je inovator Emerik Zelinka pomešao plodove šipka, vitamin C, različito lekovito bilje i karamelizovan šećer, a ime duguje reči koktel.

Kokta je javnosti prvi put predstavljena 1953. godine u Planici, a u prvoj godini proizvedeno je oko milion litara, da bi tokom prvih 14 godina postojanja njena prodaja rasla za 25 odsto godišnje. Početkom 1980-ih godina Kokta je dostigla rekordnu prodaju od 37 miliona litara godišnje.

Foto:D.L./Flickr

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.