Energoprojekt: Prokop kreće 3.12.

Izvor: B92, 28.Nov.2014, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energoprojekt: Prokop kreće 3.12.

Energoprojekt će 3. decembra započeti radove kojima će biti nastavljena gradnja železničke stanici Beograd centar "Prokop", najavila je ta kompanija.

Radovi će trajati 420 dana od uvođenja izvođača u posao, a ugovorena cena radova bez PDV-a je 25,77 miliona evra.

Do sada je Prokop, odnosno buduća železnička stanica "Beograd centar" bila u funkciji Beovoza.

Prema ugovoru, koji su 30. jula ove gopdine potpisale Železnice Srbije i konzorcijum na čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Energoprojektom, biće rekonstruisani i prošireni postojeći kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u stanici "Beograd centar".

Na taj način će, pored Beovoza, biti moguć i međugradski i regionalni saobraćaj. Sve izmene će se videti na peronima i kolosecima, u pothodnicima, galerijama i u postojećoj zgradi "Postavnici", odakle se upravlja saobraćajem u samoj stanici, koja će takođe biti rekonstruisana.

Tek prošle godine otvorila se mogućnost za nastavak radova iz sredstava kuvajtskog kredita.

Energoprojekt je na tender nastupio u konzorcijumu sa tri partnera izvan sistema Energoprojekta a to su - Privredno društo za građenje, remont i održavanje pruga ZGOP iz Novog Sada, ATM BG za radove na kontaktnoj mreži i AŽD Prag za signalno sigurnosne sisteme.

Ugovor je potpisan krajem jula, a na snagu je stupio kada su Železnice Srbije kao investitor uplatile avans. Energoprojekt je najveća srpska građevinska firma i od 1951, kada je osnovan, razvio se u složen poslovni sistem sa aktivnostima u Srbiji i više od 70 zemalja sveta.

Energoprojekt je na Prokopu prisutan od 1996. godine, kada je potpisan Generalni ugovor za izvođenje radova konstrukcije do kote 105 u železničkoj stanici "Beograd centar" sa Beogradskim železničkim čvorom, Železnicama Srbije, Gradom Beogradom i Republikom Srbijom.

Po tom ugovoru i nizu pripadajućih aneksa do sada su izgrađena četri koloseka (9-i, 10-i, 5-i i 6-i) i završeno je delimičnoo opremanje četiri perona (od 3 do 6), te omogućen prijem i otprema putnika Beovoza.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava, posle izgradnje petog i šestog koloseka, koji su završeni 2010. godine, nastao je ozbiljniji zastoj u radovima na stanici Prokop, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Energoprojekt: Radovi na Prokopu od 3. decembra

Izvor: Studio B, 28.Nov.2014

Energoprojekt će 3. decembra započeti radove kojima će biti nastavljena gradnja železničke stanici Beograd centar "Prokop", najavila je danas ta kompanija. ..Radovi će trajati 420 dana od uvođenja izvođača u posao, a ugovorena cena radova bez PDV-a je 25,77 miliona evra...Do sada je Prokop,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.