Energetski efikasni sistemi u fokusu sajma građevinarstva

Izvor: RTS, 23.Apr.2017, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetski efikasni sistemi u fokusu sajma građevinarstva

Na 43. Međunarodnom sajmu građevinarstva više od 550 izlagača iz 30 država predstavilo je najnovije garđevinske mašine, materijale i opremu po nižim, sajamskim cenama. Energetski efikasni sistemi za grejanje i hlađenje, montažne kuće, raznovrsni građevinski materijali, samo su deo ponude koju je u pet dana imalo prilike da vidi oko 30 hiljada posetilaca.
Sajamsku nagradu za energetsku efikasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobila je "fleksoterm" toplotna pumpa za grejanje i hlađenje koja može da koristi energiju iz zemlje, vode ili vazduha. Zadovoljava propise energetske efikasnosti koji će se u Evropi primenjivati tek od 2019. , i na jedan kilovat uložene električne energije - daje 5,5 kilovata toplotne energije. Koliko to košta, objašnjeno je na primeru jedne beogradske zgrade.

"Površina cele zgrade za tih deset stanova je oko 600 kvadrata, tako da je prosečna veličina stana 60 kvadrata. To košta 1.600 dinara mesečno u grejnoj sezoni", kaže Zoran Biserčić, direktor "Vailant d.o.o."
Takve toplotne pumpe koštaju između šest i sedam hiljada evra ali se isplate u roku od tri do šest godina.
Energetski efikasne kuće od ekoloških i zdravih materijala po ceni od 350 do 600 evra po kvadratu predstavio je Novosadski klaster za energetsku efikasnost "Enef" koji okuplja 25 firmi iz te oblasti.
"Nisko energetska kuća znači da trošimo do dve litre nafte po kvadratnom metru na godišnjem nivou, što znači da za kuću od 100 kvadrata bruto površine potrebno vam je za godinu dana 200-250 evra za energente da utrošite za grejanje i hlađenje objekta", ističe Bogdan Pejić iz "Enefa".
Debljina zidova i krova je od 30 do 40 centimetara, a cene ovakvih kuća koje se grade po projektu iznose sa temeljom u gruboj fazi 350 evra, a potpuno završene sa sanitarijom 600 evra. Na sajmu je izložena montažna kuća brvnara, koja se u grubim radovima prodaje po ceni od 200 evra po kvadratnom metru.
Predstavljeni su i prozori koji se ugrađuju u energetski efikasne i energetski najefikasnije tzv. pasivne kuće, sa troslojnim staklima zbog toplotne i zvučne izolacije. Rade se od aluminijuma i drveta.
Aleksandar Živanović iz "Tehnomarketa" kaže da se aluminijumski profil praktično prekida na dva dela termo prekidom koji se izvodi poliamidnim trakama.
"U slučaju naše top-linije te trake su 39 mm da bi se postigli koeficijenti od 0,96 vati po metru kvadratnom kelvina za nisko energetske kuće i u top-sistemu W104 za pasivne kuće koeficijent od 0,79 vati po metru kvadratnom kelvina", dodaje Živanović.
Jedna od atrakcija sajma bio je moderni građevinski kran, koji isključuje mogućnost pada betonskih tegova sa visine, jer su projektovani da budu na zemlji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.