Elektronski novac stigao i u Srbiju

Izvor: N1 televizija, 22.Okt.2016, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektronski novac stigao i u Srbiju

Čitav svet se menja pod uticajem novih tehnolgija, a na to nije imun ni novac. Srbija je dobila prvu instituciju elekotronskog novca. On je zamena za kovanice i novčanice, a prema ocenama stručnjaka, osim uštede vremena, trebalo bi da snizi cene i robe i usluga.

Nova vrsta novca postoji samo u digitalnom svetu. Nećete ga držati u rukuma, ali ćete njime gde god se nalazili moći da plaćate za robu i usluge kojima se trguje putem interneta, bez bankarskog računa. Ipak, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kažu bankari, elektronski novac prethodno morate napuniti gotovinom, a za to ćete dobijati vaučere ili kartice.

"Građani mogu da očekuju niže troškove transakcija upotrebom elektronskog novca, niže cene dobara koje će kompanije prodavati putem estora, može da se očekuje da skrati vreme neophodno za izvršenje jedne transakcije", objašnjavaju za N1 iz Erste banke.

Kompanijama koje se bave trgovinom, elektronski novac mogao bi da smanji troškove poslovanja kroz uštede u transportu gotovog novca, odnosno predaje pazara. Masovnija upotreba e-novca očekuje se početkom sledeće godine.

"Očekivanja su da se početkom sledeće godine elektrinski novac ponudi i zaživi i na jedan drugačiji način u prodavnicama, u realnom proimetu, a ne samo preko interneta", kaže Zoran Grubišić.

S obzirom da se u online transakcijama uvek postavlja i pitanje bezbednosti, mogućnost zloupotreba svedena je na minimum. Potrošnja sa elektronskog vaučera odnosno kartice je dvostruko obezbeđena, kontrolišu se i izdavalac i primalac elekotronskog novca.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kako i gde koristiti elektronski novac?

Izvor: N1 televizija, 22.Okt.2016

Čitav svet se menja pod uticajem novih tehnolgija, a na to nije imun ni novac. Srbija je dobila prvu instituciju elekotronskog novca. On je zamena za kovanice i novčanice, a prema ocenama stručnjaka, osim uštede vremena, trebalo bi da snizi cene i robe i usluga...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.