Izvor: Danas, 31.Jul.2015, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elaborat protiv algoritma

Niš - Stručni tim Udruženja predsednika skupština stanara, koje predstavlja više od 40.000 građana Niša i predstavnici Gradskog veća i Toplane, stupili su u razgovore o mogućnostima značajnog smanjenja cene grejanja i nesmetanog isključenja sa sistema daljinskog grejanja, što su neki od osnovnih zahteva tog udruženja. Razgovori su usledili nakon tri protestne šetnje u kojima je učestvovalo više stotina građana.

Stručni tim Udruženja predstavio je elaborat kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << se pored ostalog predlaže tehnička automatizacija sistema daljinskog grejanja, racionalizacija Gradske toplane Niš, povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata uz pomoć subvencija države i grada, kao i određivanje cene grejanja po kvadratnom metru, a ne po utrošku, kako se to čini sada. Stručni tim je precizirao da bi to trebalo realizovati ugradnjom frekventnih pumpi u podstanicama, kao i merača utroška energije u stanovima. Predložio je raspoređivanje evidentnog viška radnika Gradske toplane na poslove naplate računa, čime bi se taj posao oduzeo “preskupom” gradskom javnom preduzeću Objedinjena naplata. Plate rukovodilaca i administrativaca u Gradskoj toplani morale bi biti smanjene. Iz fiksnog dela računa trebalo bi izbaciti nepotrebne stavke, poput sponzorstava, poreza, članarina, oglašavanja ili reklamiranja, navodi se u elaboratu, koji predviđa i procene ušteda po stavkama.

- Ne odustajemo od svojih, opravdanih i realnih zahteva, a komunalna politika je suviše ozbiljna stvar da bi se njome bavili samo političari. Sadašnja cena daljinskog grejanja mora biti značajno niža kako iz socijalnih razloga, pošto osiromašeni građani ne mogu da je podnesu, tako i iz suštinskih razloga, jer je neprirodno da cena bilo kog vida individualnog grejanja u Nišu bude niža od cene kolektivnog grejanja, koje je osmišljeno da bude jeftinije od svih drugih vidova grejanja. Gradska toplana mora racionalnije da posluje i upravlja sistemom, a naplata grejanja po utrošku (tarifnom sistemu) nerealna je i nepravedna jer sve gubitke na sistemu, zbog nedostatka automatizacije sistema i termoizolacije stamenih objekata, plaćaju građani - kaže Đokica Jovanović iz Upravnog odbora Udruženja predsednika skupštine stanara.

Resorni gradski većnik Miloš Banđur i direktor Gradske toplane Slobodan Maksimović kažu da su gradsko rukovodstvo i Toplana spremni za otvorene razgovore sa korisnicima daljinskog grejanja, kako bi se pronašlo najbolje rešenje, ali ocenjuju da su procene o mogućim uštedama koje su navedene u elaboratu „proizvoljne i paušalne“. U „algoritmu“ cene grejanja, koji su predstavili prošle sedmice, navodi se da će građani imati mogućnost izbora da li će grejanje plaćati po tarifnom sistemu ili po kvadratnom metru stambenog prostora. Svakog stanara starih zgrada sa lošom izolacijom i grejnom instalacijom koji premaši 120 odsto prosečne mesečne „specifične potrošnje“ subvencionisaće grad. Iz gradskog budžeta biće opredeljeno najmanje 50 miliona dinara za subvencioniranje oko 5.000 socijalno najugroženijih korisnika. Računi Gradske toplane imaće novi izgled i biće razumljiviji građanima.

Za Udruženje ovakvi predlozi nisu prihvatljivi. Građani koje ono zastupa i dalje traže smanjenje cene grejanja za deset odsto u odnosu na cenu koja je važila pre umanjenja penzija i zarada u javnom sektoru, a da razliku subvencioniše gradski budžet. Oni zahtevaju da se izmene nezakonite gradske odluke koje ograničavaju pravo korisnika na nesmetano isključenje sa sistema daljinskog grejanja, te omogućavaju naplatu fiksnog dela računa svima koji se privremeno isključe. Traže smenu većnika Banđura i menadžmenta Gradske toplane. Zahtevaju i da Udruženje ima svog predstavnika u organima upravljanja Gradske toplane i ostalih gradskih komunalnih preduzeća, po sistemu "prazne stolice".

„Komunalni bunt“ u Nišu započeo je nakon pristizanja februarskih računa, koji su bili značajno uvećani i dostizali do 10.000 ili 15.000 dinara po stanu prosečne kvadrature. Građani su tvrdili da su računi „naduvani, nejasni i proizvoljni“, tako da „nije retkost“ da stanovi iste kvadrature treba da plate i dijametralno različite iznose. Gradska toplana je, pak, navela da su iznosi na računima porasli pre svega zbog poskupljenja gasa, čiju cenu od januara ove godine ne reguliše Ministarstvo energetike već tržište.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.