Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomski učinak vlade u prvoj godini mandata

Prva godina mandata vlade premijera Aleksandra Vučića obeležena je stabilizovanjem javnih finansija, ali je, po oceni eksperata, njen najveći uspeh svakako aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Trogodišnji stend baj aranžman iz predostrožnosti, vredan 1,2 milijarde evra, zapravo znači da se Vučićev kabinet obavezao da uradi ono što se znalo da se uraditi mora, ali za tu odluku do sada nije bilo političke smelosti.

A reč je o merama, koje nisu popularne, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jer pogađaju dobar deo stanovništva, ali su, prema tvrdnjama većine eksperata, bile nužne: smanjenje zarada u javnom sektoru, smanjenje penzija, uvođenje reda u javnom sektoru i podsticanje privatnog, što, uz najavljeni prekid s praksom subvencionisanja javnih preduzeća i druge započete, a nedovršene poteze treba da nas izvede iz višedecenijskog nereda i propadanja.

Sve je počelo tako što je vlada u prošloj godini prelomila i odlučila se da, uz druge mere finansijske konsolidacije, smanjenjem plata i penzija uštedi oko 400 miliona evra.

U prva tri meseca deficit budžeta iznosi 21,4 milijrade dinara, u poređenju sa 75,2 milijarde koliko je bilo u istom periodu prošle godine.

Najveći uticaj na pad deficita imali su bolja naplata PDV i akciza, striktno poštovanje obaveze javnih preduzeća o uplati dela dobiti u budžet, te sugicit organizacija obaveznog sočijalnog osiguranja na kraju 2014. i viši prihodi po osnovu doprinosa.

Zato su zvaničnici već poručili da će, ukoliko se dobri rezultati nastave i u drugim kvartalima, imati sve uslove da sa MMF-om razgovaraju o mogućnosti povećanja plata i penzija, dok analitičari tvrde da za takve ideje nikako nema osnova do 2018. godine.

Javna preduzeća su, smatraju ekonomisti, istovremeno teren na kojem još treba da se radi, u pravcu njhiove profesionalizacije i smanjenja troškova.

U pogledu zapošljavanja, jedan od ključnih podsticaja dao je novi, moderan Zakon o radu, usvojen prošlog jula od koga se očekivalo da će doprineti rastu zaposlenosti, jer će dovesti do liberalizacije tržišta. Njegovi pozitivni efekti, međutim, još nisu dovoljno vidljivi.

Zakon o planiranju i izgradnji na koji su privrednici, pogotovo strani investitori, čekali godinama omogućio je izdavanje građevinskih dozvola u roku od 28 dana, a jedan od svetlih primera je taj što je RTB Bor dobio dozvolu za rekordnih pet dana.

Usvojena su i dva veoma važna sistemska zakona - o privatizaciji i o stečaju, čiji je cilj da obezbede završetak pretvaranja društvenog kapitala u privatni do kraja ove godine i bolju zaštitu poverilaca.

Sudeći po najavama iz Agencije za privatizaciju, prema kojima završetak procesa privatizacije u 504 firme u restrukturiranju ne može biti gotov do decembra, velike su šanse da ovi zakoni ne daju svoj efekat u predviđenom roku.

Posle neuspešnog pokušaja prodaje Železare, Vlada Srbije je u toku prve godine mandata uspela da nađe privremeno rešenje za srpsku čeličanu, izborom profesionalnog menadžmenta.

Nova uprava je krajem marta zauzela čelna mesta u kompaniji nakon potpisivanja ugovora o upravljanju sa holandskim HPK inženjeringom.

Predviđeno je da svi radnici ostanu na svojim radnim mestima, te da se broj zaposlenih nikada ne smanjuje ispod 5.120, ali i povećanje zarada, pri čemu bi proizvođa do kraja ove godine trebalo da se udvostruči.

Ostaće upamćeno i da je u prvoj godini rada Vlade Er Srbija postigla najbolji rezultat u istoriji nacionalnog avio-prevoznika jer je u 2014. godini ostvarila neto profit od 2,7 miliona evra.

Tokom prošle godine je 2,3 miliona putnika letelo ovom avio-kompanijom, što je za oko dve trećine više nego u 2013. godini.

Krajem decembra je u RTB Boru otvorena nova topionica i fabrika sumporne kiseline u koju je utrošeno 250 miliona evra.

Priliv stranih direktnih investicija u protekloj godini je, prema podacima Ministarstva finansija, iznosio 1,2 milijarde evra, što je na gotovo istom nivou kao godinu dana ranije.

I na kraju, ali ne i najmanje bitan, je projekat Beograd na vodi oko koga se ne samo za vreme mandata ove Vlade, već i prethodne Vlade Ivice Dačića vodila oštra polemika.

Pripremni radovi koji uključuju rasčišćavanje terena su već počeli,a ovih dana je posle negodovanja dela javnosti usvojen „leks specijalis" kojim će biti regulisan postupak eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole, što je preduslov za početak izgradnje tog projekta.

Za leto je najavljen početak gradnje prve dve stambene kule za koje je već počela registracija potencijalnih kupaca.

U ciframa, neki od rezultata vlade glasili bi:

- usvojena ukupno 193 zakona;

- obezbeđeno 7437 novih radnih mesta, u okviru novih fabrika i pogona;

- investicije 576 miliona evra;

- najveća investicija - Tigaqr Tyres, Pirot, 215 miliona evra, 500 radnih mesta;

- SIEPA trenutno radi na 62 projekta, računa se, ako se svi realizuju narednioh godina, na 993 miliona evra i otvaranje preko 32.000 radnih mesta;

- u prvom kvartalu zabelčežen , prvi put od 2008. primarni suficit u iznosu od 20 miklijradi dinara;

- stopa nezaposlenosti smanjena na 16,8 odsto, što je 5,6 odsto manje nego krajem 2012;

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Liht: Relativno umešna spoljna politika

Izvor: RTS, 26.Apr.2015, 00:02

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ocenila je da je u sve složenijim odnosima na međunarodnoj sceni, spoljna politika Srbije do sada bila "relativno umešna i uspešna". . Sonja Liht je u razgovoru...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.