Ekonomski kokus najavio unapređenje regulative za elektronsko poslovanje

Izvor: Blic, 03.Mar.2015, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomski kokus najavio unapređenje regulative za elektronsko poslovanje

Članovi Ekonomskog kokusa Narodne skupštine Srbije i predstavnici NALED-a i Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) najavili su danas na Kopaonik biznis forumu da će raditi na unapređenju regulatornog okvira za elektronsko poslovanje privrede.

Oni su se sastali sa privrednicima i ekonomskim stručnjacima kako bi razgovarali o strateškim pravcima razvoja Srbije i pokazali da se parlament i poslanici kao najvažnija instanca u procesu usvajanja zakona prvi put aktivno uključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kreiranje politika privrednog oporavka.

Kako je zaključeno prvog dana Kopaonik biznis foruma, nova strategija industrijalizacije ekonomije Srbije trebalo bi da se zasniva na sektorima prehrambene industrije, energetike i usluga koji su ostvarili izvoz vredan više od milijardu evra i nude najveći potencijal za razvoj, a posebno je istaknuto mesto IT sektora i digitalne transformacije kao pokretača rasta.

- Zakoni o elektronskom potpisu i elektronskom dokumentu doneti su 2004. i 2009. i do sada nije mnogo urađeno na njihovoj adekvatnoj primeni. Postoje brojna ograničenja elektronskoj razmeni dokumentacije počev od obaveze pečatiranja, preko obaveze arhiviranja u papirnoj formi do nedovoljne opremljenosti inspekcija da obavljaju nadzor koristeći elektronska dokumenta.

Ekonomski kokus snažno će raditi na eliminisanju tih prepreka – izjavio je član Kokusa i poslanik Dejan Radenković (SPS), s kojim su na Biznis forumu i predsednik Kokusa Vladimir Marinković (SDPS), kao i Ivan Jovanović (DS) i Katarina Rakić (SNS).

Kako je najavio, Ekonomski kokus će uz dodatne analize i pomoć NALED-a, IRI-a i privrede predložiti nova zakonska rešenja koja će podržati razvoj e-uprave, a ujedno voditi računa da se novim propisima ne stvaraju dodatne prepreke i ograničenja elektronskom poslovanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.