Ekonomske podele i posle 25 godina

Izvor: VOA, 13.Nov.2014, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomske podele i posle 25 godina

Nemačku ekonomiju, dvadeset pet godina nakon pada Berlinskog zida, opterećuje spor oko nastavka isplaćivanja subvencija istočnom delu zemlje, te obnovljene tenzije sa Rusijom

Dvadeset pet godina nakon pada Berlinskog zida, ujedinjena Njemačka često se izdvaja kao primjer zbog transformacije u najbogatiju evropsku zemlju. Međutim, njemačka ekonomija nije lišena problema. U nekadašnjoj zapadnoj Njemačkoj postavljaju se pitanja zbog nastavka isplaćivanja subvencija bivšem >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << istoku. Obnovljene tenzije sa starim protivnikom iz perioda Hladnog rata – Rusijom – takođe ugrožavaju njemački izvoz i ekonomski rast.

Drezden, grad u bivšoj istočnoj Njemačkoj, bio je gotovo razoren tokom bombardovanja savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Nakon rata, dijelom ga je obnovila komunistička vlada. Od ujedinjenja 1990. godine, državna podrška i investicije pomogli su Drezdenu da preraraste u grad sa razvijenom industrijom i kulturom. Zamjenik gradonačelnika Dirk Hilbert kaže da su Drezden i ostali istočni gradovi uspješne priče ujedinjene Njemačke.

“Tri grada – Drezden, Lajpcig, Jena - vrhunski su primjeri dobro obavljenje strukturne transformacije.”

Nasuprot Drezdenu je Dortmund, bivši industrijski centar u zapadnoj Njemačkoj. Stopa nezaposlenosti u tom gradu je 12,4 odsto – skoro dvostruko više od nacionalnog prosjeka – dok dug iznosi više miliona dolara. Zajednice na zapadu, poput Dortmunda, od 1990. plaćaju obavezne “solidarne subvencije” za poboljšanje životnog standarda u bivšoj istočnoj Njemačkoj. Međutim, gradonačelnik Dortmunda Ulrih Zirau kaže da ne može da objasni građanima zašto i dalje plaćaju taj porez.

Zajednice na zapadu moraju da uzimaju kredite da bi pomogli onima na istoku. To je potpuno naopako. Moramo da se zadužujemo da bismo pomogli istočnim gradovima u kojima je dobra situacija.”

Kancelarka Angela Merkel je početkom mjeseca pozdravila doprinos zapada ujedinjenju zemlje.

“Uspjeli smo da uhvatimo korak uz ogromnu podršku saveznih država u zapadnoj Njemačkoj. Danas, imamo područja koja cvjetaju što je u to vrijeme obećao kancelar Helmut Kol.”

Zabrinutost u pogledu ekonomije podstakli su i nedavni geopolitički potresi. Ruska podrška pobunjenicima u Ukrajini primorala je Njemačku, Sjedinjene Države i druge zapadne države da uvedu sankcije pojedincima i kompanijama u Rusiji. Kremlj je uzvratio ograničenjima na uvoz. Glavni ekonomista u Udruženju njemačkih privrednih komora, Folker Trajer očekuje pad izvoza u Rusiju za 20 odsto.

“Naročito u istočnoj Njemačkoj imamo nekolliko malih i srednjih preduzeća koja su stvarno usredsređena na poslovanje sa Rusijom i Ukrajinom. Međutim, niko ne pominje obeštećenje, iako o tome postoji politička odluka. Kompanije snose teret.”

Trajer dodaje da je teško pogođen čuveni njemački inženjerski i mašinski sektor.

“Za taj sektor, Rusija je četvrto najvažnije tržište u svijetu.”

Pogoršanje odnosa istoka i zapada moglo bi da pogodi Njemačku više od ostalih evropskih zemalja. Međutim, analitičari kažu da je usporavanje rasta u ekonomijama u razvoju i u eurozoni dovelo do zastoja u njemačkoj privredi – koja pokreće ekonomski rast Evropske unije.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.