Ekonomisti: Neophodan rebalans

Izvor: B92, 11.Okt.2011, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomisti: Neophodan rebalans

Beograd -- Rebalans budžeta bio je neophodan kako bi se ispoštovala fiskalna pravila dogovorena sa MMF-om, ali i zbog pada ekonomske aktivnosti u zemlji, kažu ekonomisti.

Dugoročna razvojna strategija uticaće na povećanje prihoda i konsolidaciju budžeta, pa sada sve snage treba usmeriti u tom pravcu, smatraju ekonomski stručnjaci, napominjući da je "mana" rebalansa u tome što se moralo štedeti na kapitalnim izdacima.

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da je rebalans budžeta morao da se uradi, prvenstveno, zbog pada ekonomske aktivnosti, jer je nužno došlo do pada prihoda države.

Urednik mesečnika „Makroekonomske analize i trendovi" Vladimir Vučković ocenio je, govoreći o rebalansu budžeta, da su potrebniji veći rezovi u smanjivanju najvećih troškova, što se može postići smanjenjem zarada u javnom sektoru, reformom obrazovanja, policije i penzionog sistema.

Bajec je napomenuo da rebalans poštuje dogovorene "okvire" sa MMF-om, a to je da budžetski deficit ne bude veći od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a obezbeđeni su i uslovi za normalno funkcionisanje ekonomskih i socijalnih funkcija države do kraja godine.

"Veoma je bitno što su obezbeđena sredstva za penzije i za plate u javnom sektoru i sva socijalna davanja. Uštede su, u najvećoj meri, obezbeđene što je šteta, ali nije moglo drugačije, na kapitalnim rashodima. Ono što je dobro, jeste da time nisu ugroženi ozbiljni investicioni projekti u oblasti javnog sektora", ukazao je Bajec.

On je rekao, ističući da su najveće uštede napravljene na kapitalnim rashodima, da se vodilo računa da u to budu uključeni projekti koji nisu počeli da se realizuju. "Nije to tako velika šteta kao što izgleda na prvi pogled. Nijedna krupna investicija nije stala", ističe Bajec.

Savetnik premijera navodi da da je "dodatna rupa u budžetu stvorena i zbog novog Zakona o finansiranju lokalnih zajednica, jer se po tom osnovu mora prebaciti, do kraja godine, oko osam milijardi dinara lokalnim zajednicama."

Bajec je upozorio da je veoma važno da se dogovorene brojke iz rebalansa budžeta za ovu godinu, koji bi Skupština Srbije trebalo da usvoji nakon tekuće rasprave, ispoštuju do kraja godine.

Ekonomista Ljubodrag Savić rekao jeda nije dobro što se, ipak, Vlada Srbije opredelila da štedi najviše na onome na čemu najmanje treba da štedi, a to su kapitalni izdaci. "Mi vidimo kako gradimo puteve u Srbiji, pa ako baš na tome treba da uštedimo, onda je to loša strategija", tvrdi Savić.

"Mislim da paralelno sa ovim uštedama treba razmišljati i malo dugoročnije, ne samo o tome gde ćemo skinuti troškove, nego kako ćemo napraviti veći prihod, odnosno veći BDP i mislim da ćemo time u značajnoj meri rasteretiti, u budućem periodu, budžet Srbije", ocenio je on.

Kada je u pitanju naredna godina, treba nešto naučiti i od ove godine, "a to znači da treba dobro isplanirati budžet i odmeriti, da ne dolazimo svake godine u situaciju da loše procenimo prihode i, naravno, troškove i da onda opet pregovaramo sa MMF-om, da donosimo rebalans..." zaključio je Savić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekonomisti:Rebalans budžeta bio neophodan

Izvor: Blic, 12.Okt.2011, 09:00

BEOGRAD - Rebalans budžeta bio je neophodan kako bi se ispoštovala fiskalna pravila dogovorena sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali i zbog pada ekonomske aktivnosti u zemlji, izjavili su ekonomisti za Tanjug. ..Dugoročna razvojna strategija uticaće na povećanje prihoda i konsolidaciju budžeta,...

Nastavak na Blic...

Ekonomisti:Rebalans budžeta bio neophodan

Izvor: Krediti.rs, 12.Okt.2011

Rebalans budžeta bio je neophodan kako bi se ispoštovala fiskalna pravila dogovorena sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali i zbog pada ekonomske aktivnosti u zemlji, izjavili su ekonomisti za Tanjug.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.