Efektiva traži nova rešenja za švajcarce

Izvor: Economy.rs, 05.Maj.2015, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efektiva traži nova rešenja za 'švajcarce'

Ponuđena četiri modela za korisnike kredita u švajcarcima su neprihvatljiva i Narodna banka Srbije i druge banke će biti primorane da ponude kvalitetnija rešenja za otplatu tih kredita, smatraju u Udruženju bankarskih klijenata Efektiva.

"Jedinstveno neprihvatanje sadašnjih modela će naterati NBS i banke da ponude kvalitetnija i trajnija rešenja, a ne rešenja na kašičicu, koja u većini ovih opcija zapravo pogoršavaju položaj korisnika ovih kredita", poručuju iz ovog udruženja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Economy.rs << />
Banke, kako se dodaje, uveliko dostavljaju svojim korisnicima modele sa četiri ponuđena rešenja u otplati kredita u švajcarskim francima u skladu sa odlukom koju je NBS donela u februaru ove godine, a koji su neprihvatljivi iz nekoliko razloga.

Prvi razlog, kako navode, je taj što oni nude neznatno smanjenje mesečnih obaveza dužnika u situaciji kada su te obaveze od 2007. na ovamo narasle i do 2,5 puta jer je na primer 2008. rata bila 30 hiljada dinara, a danas 69 hiljada dinara.

Drugi razlog je, dalje nabrajaju, uvećanje glavnice duga iskazane u evrima, pa je 2008. 70.000 franaka vredelo kao 43.500 evra.

"Danas taj korisnik banci duguje 60.000 franaka ili 58.000 evra, skoro 15.000 evra više nego što je podigao, a banci je do sada platio preko 30.000 franaka. Prihvatanjem konverzije kredita u evro kredit, korisnik banci legalizuje uvećanu glavnicu i na dalje otplaćuje evro kredit, pod tim uslovima"; objašnjavaju u Efektivi.

Treći i najbitniji razlog koji Efektiva navodi je taj što se prihvatanjem bilo koja od ova četiri modela banci legalizuje dosadašnje ponašanje, uz sve nezakonite odredbe ugovora, prihvata se postojeća glavnica kredita kao nesporna i tako se gubi pravo da se u narednom periodu tuži za poništenje štetnog ĆF ugovora o kreditu.

"Dakle, građani moraju biti oprezni i svesni situacije u kojoj se nalaze. NBS je u saradnji sa bankama, ponudila ova kvazi rešenja kako bi uz neznatne olakšice smanjila potencijalni broj tužbi u budućnosti, u slučaju da sudska praksa potvrdi nepravičnost ugovora u švajcarskim francima", navedeno je u saopštenju. (Economy.rs, Tanjug 6. maj 2015.)

Nastavak na Economy.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Economy.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Economy.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.