EK naredila HR: Imate dva meseca da rešite otpad

Izvor: B92, 23.Jul.2016, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK naredila HR: Imate dva meseca da rešite otpad

Evropska komisija (EK) zatražila je od Hrvatske da se uskladi s evropskim propisima o upravljnju otpadom.

Komisija je poslala Hrvatskoj obrazloženo mišljenje i Zagreb ima dva meseca da obavesti EK o merama koje je preduzeo za otklanjanje nedostataka, izveštava agencija Hina.

Komisija se u suprotnom može obratiti Sudu Evropske unije.

Nakon što je utvrdila brojne nedostatke u prenošenju Okvirne direktive o upravljanju otpadom, EK je uputila u oktobru prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine hrvatskim vlastima službeno obaveštenje, što je prvi korak u pokretanju postupka za kršenje evropske pravne tekovine.

Direktiva o upravljanju otpadom ima za cilj da poveća recikliranje i ponovnu upotrebu da bi se na taj način dao doprinos cirkularnoj ekonomiji.

Komisija je u aprilu ove godine pozvala Hrvatsku da donese plan upravljanja otpadom i program za sprečavanje stvaranja otpada kao temelj nacionalne politike upravljnja otpadom u skladu sa ciljevima zakonodavstva EU o otpadu. To su ujedno i preduslovi za upotrebu sredstava EU.

Hrvatska je imala nacionalni plan upravljanja otpadom za razdoblje 2007–2015, ali je propustila da ga revidira, produži njegovo trajanje ili donese novi plan za predstojeći period.

Hrvatska takođe dve godine kasni s donošenjem programa za sprečavanje stvaranja otpada, koji je trebalo da počne da se sprovodi najkasnije 12. decembra 2013. Programom bi trebalo da se smanji količina otpada stvorenog na izvoru, pomoću mera kao što su poboljšanje načina proizvodnje i podsticanje potrošača da se okrenu zelenijim proizvodima i smanjenoj upotrebi ambalaže, navodi se u tekstu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.