ECB snizio prognoze inflacije i rasta eurozone, spreman poduzeti i nove mjere

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Sep.2015, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB snizio prognoze inflacije i rasta eurozone, spreman poduzeti i nove mjere

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je snizila prognoze inflacije i rasta za gospodarstvo eurozone, poručivši da su po potrebi spremni pojačati ili produljiti program kupnje imovine u slučaju pogoršanja prilika u svjetskom gospodarstvu s obzirom na rizike u gospodarstvima u nastajanju, posebno Kini.

U ECB-u su snizili prognoze inflacije i sada u ovoj godini očekuju inflaciju od svega 0,1 posto, dok su sredinom srpnja bili prognozirali 0,3 posto. Za 2016. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << godinu predviđaju ubrzanje inflacije na 1,1 posto, čime je snižena ranija procjena od 1,5 posto. Blago je snižena i procjena inflacije za 2017. godinu, na 1,7 posto, s prvotno projiciranih 1,8 posto.

Iz banke su poručili da su povećani izgledi da banka neće dosegnuti srednjoročno zacrtanu inflaciju od nešto manje od dva posto s obzirom na niže cijene nafte, slabiji rast u Kini i u ostalim gospodarstvima u nastajanju i na jačanje eura.

Prognoze su izrađene prije 12. kolovoza i nisu obuhvatile najnovije oštro pogoršanje ekonomskih prilika u Kini, koje predstavlja rizik po projekcije, upozorio je na redovnoj konferenciji za novinstvo nakon redovne mjesečne sjednice čelnik ECB-a Mario Draghi. Upravno vijeće ECB-a ipak smatra da je prognozirana slabija inflacija rezultat "prolaznih faktora", napomnuo je Draghi.

Banka je na sjednici očekivano zadržala ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,05 posto.

ECB je snizio i prognoze gospodarskog rasta u eurozoni u ovoj i iduće dvije godine. Za 2015. prognoza je snižena na 1,4 posto, s 1,5 posto projiciranih u srpnju. U 2016. i 2017. rast bi trebao ubrzati na 1,7 odnosno 1,8 posto, čime su srpanjske projekcije snižene za 0,2 postotnog boda.

Draghi je na konferenciji za novinstvo istaknuo i da se program kupovina imovine ukupne vrijednosti 1.000 milijardi eura provodi bez teškoća, premda polaganim tempom. Upravno vijeće ECB-a spremno je po njegovim riječima poduzeti i dodatne mjere ali ocijenili su da bi sada to bilo preuranjeno.

"Upravno vijeće posebno napominje da program kupnje imovine pruža dovoljnu fleksibilnost u pogledu prilagodbe veličine, sastava i trajanja programa", kazao čelnik ECB-a.

ECB mjesečno kupuje imovinu u vrijednosti do 60 milijardi eura i trebao bi to činiti još najmanje godinu dana kako bi potaknuo kreditiranje u eurozoni a time i gospodarski rast.

Signalizirana je tek mala promjena u programu kvantitativnog ublažavanja, pa će tako ECB ubuduće moći kupovati maksimalno 33 posto svakog novog izdanja državnih obveznica, u odnosu na dosadašnjih 25 posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) preporučio je ECB-u u danas objavljenoj bilješci uoči sastanka financijskih dužnosnika 20 vodećih svjetskih gospodarstava u Turskoj da proširi program kvantitativnog ublažavanja ako izostane potrebno jačanje inflacije u skladu sa ciljanom cjenovnom stabilnošću u srednjoročnom razdoblju. Kao razlog naveli su, između ostalog, usporavanje gospodarskog rasta u Kini i sve izraženije oscilacije na financijskim tržištima.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.