Dve godine posle: Gospodo, Rusi mogu bez Evrope

Izvor: B92, 23.Apr.2016, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve godine posle: Gospodo, Rusi mogu bez Evrope

Moskva -- Posle skoro dve godine analiziranja efekta sankcija koje su uvedene Rusiji, kolumnista Forbsa Kenet Rapoza zaključio je da Rusija može da živi bez Evrope.

On ipak dodaje da je pred Rusijom i dalje dug put kako bi potpuno zamenila evropsku robu domaćom, ali da joj sankcije pogoduju u mnogo čemu.

“U više navrata su predviđali propast naše ekonomije. Ali mi nismo u rasulu. Ima poteškoća, ali trenutna ekonomska situacija Rusije je mnogo bolja nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u mnogim drugim periodima naše istorije”, rekao je nedavno ruski permijer Dmitrij Medvedev.

Rapoza je objašnjava da su neki ruski proizvođači hrane zahvaljujući sankcijama privoleli Ruse da kupuju njihovu hranu.

“Možda Rusija ne možde da ima određene vrste evropskih sireva, ali može da izvuče više plodova iz mora i konzumira piletinu proizvedenu na lokalnim farmama”, piše on.

“Plus s ruskom vladom koja ih podržava subvencijama, lako će oni bez Evrope bar u dogledno vreme”, nastavlja.

Potrošači ipak nisu te sreće, jer zamena proizvoda iz uvoza je dugotrajan proces što se odražava na cene.

Autor dalje navodi brojke: Prošle godine, proizvodnja pilećeg mesa porasla je 8,6 odsto. U 2014. godini, uvoz piletine činio je svega 10% pilećeg mesa koje je prodato u Rusiji. U 2015. je iznosio samo 5%. Uvoz sireva pao je sa 40, 6 odsto na 22 odsto prošle godine. Inflacija je sada na 7,3%.

"Uzimajući u obzir ove činjenice, da, Rusija može da živi bez Evrope", rekao je on.

S druge strane ruske kontramere zadale su udarce evropskim zemljama. Neki podaci udruženja poljoprivrednika pokazuju da je rampa Rusije koštala evropske poljoprivrednike 5,5 milijardi evra.

Posebno je loša situacija kod izvoza svinjetine, mlečnih proizvoda, voća i povrća i govedine.

"Ova situacija nije posledica naše greške, a mi plaćamo najveću cenu međunarodne politike”, navodi se u jednom od saopštenja poljoprivrednika.

Rapoza se osvrće i na energetski sektor i navodi da ni tu nema veće štete po Rusiju, pošto evropske kompanije i dalje pregovaraju oko kupovine gasa i gradnje gasovoda.

Ipak, on na kraju teksta nije licitirao do kada bi mogao da traje ovaj embargo i kakve mogu biti njegove krajnje posledice, kao i ko će ga prvi ukinuti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Gospodo, Rusi mogu bez Evrope"

Izvor: Vesti-online.com, 24.Apr.2016, 06:14

Posle skoro dve godine analiziranja efekta sankcija koje su uvedene Rusiji, kolumnista Forbsa Kenet Rapoza zaključio je da Rusija može da živi bez Evrope...On ipak dodaje da je pred Rusijom i dalje dug put kako bi potpuno zamenila evropsku robu domaćom, ali da joj sankcije pogoduju u mnogo čemu...-...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.