Dugalić o problematičnim kreditima

Izvor: Akter, 09.Okt.2015, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugalić o problematičnim kreditima

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić izjavio je danas da se za sada ne razmišlja o osnivanju institiucije koja bi bila zadužena za rešavanje problema nenaplativih kredita, kao ni o prodaji nenaplativih kredita građana

On je na konferenciji za novinare kazao da u trenutnim okolnostima to nije prihvatljivo rešenje.

Prema rečima Dugalića, nenaplativa potraživanja građana i privrede Srbije su oko 22 i 23 odsto u ukupnoj masi odobrenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << kredita, dok su 2007. oni činili pet odsto.

On je naveo i da se ukupni krediti preduzeća, preduzetnika i građana u Srbiji na kraju septembra 2015. iznosili 2,089 milijardi dinara i da se bitno ne razlikuju od prethodnog meseca (2,075 milijardi dinara), odnosno za 0,7 odsto su viši nego na kraju avgusta.

Dugalić je dodao i da u ukupnoj zaduženosti u Srbiji i dalje dominiraju stambeni krediti koji su od početka godine imali blagi rast od tri odsto.

"Onoliko koliko se otplati stambenih kredita, toliko se u proseku novih uzme", naveo je on.

Dugalić je dodao i da u septempru nije zabeležen rast kašnjenja u otplati kredita ni kod građanja ni kod privrede, ali je naglasio da je docnja nešto veća kod zaduživanja po tekućim rečunima.

Prema njegovim rečima u septembru je kasnila otplata 16,4 odsto ukupnih kredita, što je za 0,1 odsto više nego na kraju avgusta.

Prema podacima UBS-a pozajmice preduzetnicima u septembru su bile 44,1 milijardi dinara i manje su za 0,6 odsto nego prethodnog meseca, dok su stanovništvu povećane za 0,1 odsto, na oko 698 milijardi dinara.

Iznos ukupnih potrošačkih kredita građana bio je u septembru oko 23,88 milijarde dinara i manji je za 0,3 odsto, gotovinski krediti su povećani za 0,6 odsto i iznosili su 214,6 milijardi dinara, dok su krediti za refinansiranje iznosili 44,87 milijarde dinara, što je uvećanje od 3,2 odsto.

Poljoprivredni krediti su smanjeni za 0,1 odsto, na 43,93 milijardi dinara, a stambeni su smanjeni za 0,5 odsto, na 370,7 milijardi dinara.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Kamate nam padaju već deceniju i po"

Izvor: B92, 09.Okt.2015

U Srbiji je u septembru nastavljena stagnacija u pogledu kreditnog zaduživanja građana i privrede, što nije dobro za privredu, jer nema kreditne ekspanzije...To je izjavio generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić, koji je kazao da ne raste docnja u otplati kredita i kod građana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.