Državna pomoć javnim preduzećima konačno pod kontrolom

Izvor: Blic, 24.Okt.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna pomoć javnim preduzećima konačno pod kontrolom

Prvog januara 2012. trebalo bi da u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju bude uvedena kontrola dodele državne pomoći preduzećima koja je Vlada Srbije označila kao preduzeća koja obavljaju delatnost od javnog interesa, izjavila je predsednica Komisije za kontrolu državne pomoći Inga Šuput Đurić.

Tada, kako je rekla u intervjuu za EurAktiv, ističe prelazni period od tri godine definisan Prelaznim trgovinskim sporazumom u kome je više od 30 preduzeća bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izuzeto od primene propisa o kontroli državne pomoći.

Na listi preduzeća koja obavljaju delatnost od zajedničkog interesa, nalazi se više od trideset preduzeća medju kojima su velika javna preduzeća EPS, JAT, Srbijagas, Putevi Srbije, Tanjug i Resavica.

Pomoć 754 miliona evra

U 2010. u Srbiji je kroz različite instrumente državne pomoći kao što su subvencije, garancije i povoljni krediti, dodeljena državna pomoć u ukupnom iznosu od 754,29 miliona evra, što je za devet odsto manje u odnosu na ukupno dodeljenu državnu pomoć u 2009.

Šuput Đurić je najavila da Ministarstvo finansija priprema uredbu kojom će, izmedju ostalog, biti propisana pravila za dodelu državne pomoći javnim preduzećima koja je vlada svrstala u grupu preduzeća koja obavljaju delatnost od opšteg ekonomskog interesa.

"Nova Uredba će sigurno predvideti kriterijume na osnovu kojih se utvrđuje visina naknade za pružanje usluga od opšteg ekonomskog interesa koja ne predstavlja državnu pomoć, pa se i ne prijavljuje Komisiji za kontrolu državne pomoći", navela je Šuput Đurić.

Ona je istakla da je u ovom trenutku preuranjeno komentarisanje posledica primene budućih kriterijuma na subvencionisanje pojedinih medijskih kuća.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema više olake pomoći za JP?

Izvor: B92, 24.Okt.2011

Beograd -- Prvog januara 2012. trebalo bi da u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju bude uvedena kontrola dodele pomoći koju Vlada daje javnim preduzećima...Predsednica Komisije za kontrolu državne pomoći Inga Šuput Djurić u intervjuu za EurAktiv, kaže da 1. januara naredne godine...

Nastavak na B92...

Nova pravila za javna preduzeća

Izvor: EurActiv Srbija, 24.Okt.2011

Inga Šuput Đurić,  Predsednica Komisije za kontrolu državne pomoći.  .  . Opširnije..

Nastavak na EurActiv Srbija...

Od 1.januara pomoć javnim preduzećima

Izvor: NaDlanu.com, 24.Okt.2011

BEOGRAD, 24.oktobra 2011. (Beta) - Prvog januara 2012. trebalo bi da u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju bude uvedena kontrola dodele državne pomoći preduzećima koja je Vlada Srbije označila kao preduzeća koja obavljaju delatnost od javnog interesa, izjavila je predsednica Komisije...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.