Drama na svetskim berzama

Izvor: Vesti-online.com, 12.Feb.2016, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drama na svetskim berzama

Potres na svetskim berzama traje i dalje, pa je tako nemački berzanski indeks Daks (DAX) u četvrtak otišao još niže ispod psihološke granice od 9.000 poena i tako pao na 8.708 poena (ili 300 poena manje u odnosu na sredu).

Na taj način je ovaj berzanski indeks samo od prvog dana ove godine pao skoro 16 procenata i došao na najniži nivo u poslednje dve godine.

Kriza se prelila iz Japana, gde su u ponedeljak kursevi pali preko pet odsto. Berzu je ovaj put uzdrmala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rasprodaja akcija banaka jer postoji sumnja da svetskoj ekonomiji idu loši dani što će znatno uzdrmati finansijski sektor. Ulagači su zabrinuti i zbog turbulencija na tržištu nafte, čije cene još uvek padaju.

Od nemačkih banaka najviše su pale cene papira Dojče banke (više od šest odsto) i Komerc banke za 5,72 procenta. Samo u jednom danu je vrednost papira pala za 9,5 procenata, što znači da je oko dva miliona nemačkih građana za svega nekoliko sati izgubilo skoro 10 odsto svojih novčanih uloga.

Robert Halver, šef službe za analizu tržišta kapitala Bader banke, smatra da su za ovoliki pad krive međunarodne banke, koje su mogle da ga predvide, ali nisu učinile ništa da to spreče:

- Tržište je palo njihovom krivicom jer centralne banke nisu obavile svoj posao kontrole tržišta. Njihov angažman nije samo privremena dužnost, već su dužne da stalno nadgledaju tržište.

Ulagači koji su akcije vodećih nemačkih banaka kupili početkom prošle godine, najveći su gubitnici nove katastrofe. Tako je u aprilu 2015. godine imao najveći kurs u istoriji i dostigao 12.390 poena, dakle, oni koji su tada kupili akcije do sada su izgubili više od 27 procenata svojih uloga. Koliko i da li će berze i dalje padati, niko za sada ne može da predvidi.

- Ko 2016. godine dopusti da pukne mehur finansijskih ulaganja, pokazuje da nije ništa naučio iz krize 2008. godine - kaže Halver.

Akcije na najvećim evropskim berzama od juče ujutru su u velikom padu zbog strahovanja trgovaca hartijama od vrednosti povodom stanja globalne ekonomije. Berza u Londonu oslabila je za skoro tri odsto, a berza u Parizu za 3,9 odsto, javio je britanski Bi-Bi-Si, a prenele sve agencije.

Sumorna prognoza Dženet Jelen, šefice američkih Federalnih rezervi, sve je pokrenula čim je u svedočenju pred Kongresom rekla da finansijski uslovi u SAD nisu povoljni za privredni rast i upozorila na sve veću nestabilnost na svetskim finansijskim tržištima. Najveće gubitke na evropskim berzama sada su pretrpele banke, rudarske kompanije i energetski sektor.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.