Draghi pozvao globalne središnje banke na usklađivanje monetarne politike

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Jun.2016, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Draghi pozvao globalne središnje banke na usklađivanje monetarne politike

SINTRA - Središnje banke diljem svijeta trebale bi uskladiti monetarnu politiku kako bi pomogle spriječiti destabilizirajuća prelijevanja među gospodarstvima koja rastu različitim tempom, kazao je u utorak čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi.

U istupu na neformalnoj konferenciji u organizaciji ECB-a, koja se održava u portugalskom ljetovalištu Sintri. Draghi se usredotočio na nepovoljne učinke neusklađene monetarne politike među različitim gospodarstvima, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << izdvajajući velike fluktuacije valutnih tečajeva i oscilacije u tokovima kapitala, ponajprije u gospodarstvima u nastajanju.

"Monetarna politika neminovno je također stvorila destabilizirajuća prelijevanja, prije svega kada su poslovni ciklusi manje usklađeni", kazao je Draghi.

Gospodarstva u nastajanju zabilježila su nekoliko ciklusa promjenjivosti u valutnim i kretanjima kapitala tijekom protekle tri godine jer se dostupnost dolara, ključne komponente za globalnu likvidnost, smanjivala kako se zaoštravala monetarna politika u Sjedinjenim Državama.

To je oživjelo pozive za usklađivanjem monetarne politike na globalnoj razini, čemu središnje banke obično nisu sklone jer potkopava njihovu neovisnost.

"Možda ne trebamo službeno koordinirati politiku, ali možemo imati koristi od usklađivanja mjera. Pod usklađivanjem mislim na zajedničku dijagnozu korijena problema koji nas sve redom pogađaju, te zajedničku obvezu da pronađemo mjere u domaćoj politici kojima ćemo na njih odgovoriti", poručio je Draghi s ECB-ova foruma koji se održava od 27. do 29. lipnja u Portugalu.

Ujedno je apelirao da se usklade mjere na drugim područjima ekonomske politike, ocijenivši razočaravajućim obećanje skupine 20 najvećih gospodarstva svijeta (G20) vezano za povećanje rasta globalnog gospodarstva.

"Razočaravajući ishod obećanja G20 o povećanju rasta globalnog gospodarstva za dva posto pomoću strukturnih mjera jedan je od primjera mogućeg raskoraka među namjera i djela", istaknuo je čelnik ECB-a.

"Takvi forumi ne mogu, naravno, obvezati zemlje da poduzmu određene poteze. Međutim, uzajamno priznavanje zajedničkog interesa može djelovati kao jedan od mehanizama koordinacije", poručio je s konferencije Draghi, na kojoj se nije posebno osvrtao na britansku referendumsku odluku o izlasku iz EU.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.