Draganić: Sudija se narugao žrtvama

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Nov.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Draganić: Sudija se narugao žrtvama

BRČKO - Član Predsjedništva Saveza logoraša Republike Srpske iz Brčkog Marko Draganić izjavio je da se sudija brčanskog Osnovnog suda Nijazija Kalender, određujući kaznu u prvostepenoj presudi Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću za ratni zločin nad srpskim civilima i zarobljenicima, narugao sedamnaestorici bespomoćnih i vezanih Srba koje su oni tukli i zlostavljali.

Draganić smatra da jučerašnja prvostepena presuda izaziva ozbiljnu sumnju da je sudsko vijeće radilo u korist >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pravde, te da odmjeravanje kazne u prvostepenoj presudi Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću nije u skladu sa dosadašnjom sudskom praksom.

Krivično vijeće Osnovnog suda u Brčkom nepravosnažno je juče osudilo Galiba Hadžića na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, a Nijaza Hodžića na godinu dana za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Prema Draganićevim riječima, obrazloženje o olakšavajućim okolnostima sudije Nijazije Kalendera, po presudi Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću za ratni zločin, neprimjereno je i uvredljivo za sve oštećene.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg sudije da Hadžiću i Hodžiću, koji su nepravosnažno osuđeni zbog mučenja srpskih civila i zarobljenika, pri odmjeravanju kazne nije mogao naći otežavajuće okolnosti, a da je za Hadžića olakšavajuće to što je kao policijski inspektor radio "izuzetno stresan posao", Draganić je rekao da je Kalender time, umjesto očekivane nepristrasnosti, ispoljio očiglednu i nedozvoljenu naklonost.

Draganić kaže da obrazloženje sudije Kalendera da za dvojicu osumnjičenih, koji su tukli vezane i bespomoćne srpske civile i pripadnike Vojske Republike Srpske, nije mogao naći nikakve otežavajuće okolnosti - vrijeđa zdrav razum svakog čovjeka.

"Bojim se da je sudija Kalender, odmjeravajući Hadžiću kaznu ispod zakonskog minimuma, a Hodžiću minimum svih minimuma kazne, narugao sedamnaestorici bespomoćnih i vezanih Srba koje su ova dvojica tukli i zlostavljali", naveo je Draganić.

Jedan od oštećenih u ovom predmetu ratnog zločina Slobodan Pajić iz Bukvika rekao je Srni da je izrečena kazna nepravedno niska, s obzirom šta su njegove komšije preživjele u logorima od ove dvojice mučitelja.

"Imao sam imao sreću da nisam doživio torturu od Hadžića i Hodžića lično, osim nekoliko premlaćivanja, ali kazne od tri i jedne godine zatvora su niske za ono što su moje komšije iskusile", rekao je Pajić.

Prema njegovim riječima, njegov sugrađanin /Pero Rikanović/ kome su dokazana djela sa veoma sličnim činjeničnim opisom, kao i kod Hadžića i Hodžića, osuđen je na zatvorsku kaznu od pet godina i šest mjeseci, a srpskom policajcu Branku Pudiću, kome je dokazano jedno premlaćivanje civila bošnjačke nacionalnosti u brčanskoj Luci, sud je izrekao kaznu zatvora od tri godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.