Dragan Tomić: Država nije  želela da ostanem u  „Simpu“

Izvor: Blic, 24.Maj.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan Tomić: Država nije želela da ostanem u „Simpu“

Dragan Tomić, koji je na čelu „Simpa“ bio punih 50 godina, ni u 78. godini života ne odustaje od biznisa.

Dva meseca po odlasku sa čela „Simpa“, Tomić već pokreće privatni posao. Nova firma baviće se dizajniranjem i opremanjem enterijera, konsultantskim uslugama, privlačenjem investicija... U toku su pregovori o prvim poslovima opremanja u Crnoj Gori, Rusiji i Srbiji.

S Tomićem smo razgovarali na dan kada je iz Ministarstva privrede stigla vest da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Simpo“ mogao da ode u stečaj.

Da li je „Simpo“ morao da deli sudbinu mnogih propalih firmi?

- Sve velike fabrike u drvnoj industriji Jugoslavije, a bilo ih je mnogo, propale su. „Simpo“ je održao proizvodnju, sačuvao brend i uspeo da sačuva tržište Evrope. Ali zbog ogromnih gubitaka usled raspada Jugoslavije i embarga, opterećen velikim zaduživanjima pod nepovoljnim uslovima, ugrozio je poslovanje. Kriza je ugrozila i „Simpovo“ privređivanje, ali su programom s kraja 2012. godine, za koji nisu stvoreni uslovi za realizaciju, mogla da se izbegnu otpuštanja radnika i najavljeni stečaj.

Mladi, usavršavajte se

Šta savetujete mladim ljudima koji bi da se bave biznisom?

- Prvo, da se stalno usavršavaju, da prate razvoj tehnologije. Da hrabro kreiraju i kvalitetno realizuju svoje ideje. Da dobro procene imaju li tržište i kome će prodavati robu ili usluge.

Zašto vam je traženo da odete iz „Simpa“?

- Imali smo ozbiljne partnere iz Rusije i „Ikee“, ali je zaustavljanje proizvodnje zaustavilo i pregovore s njima. Uoči državnog preuzimanja „Simpa“ napravljena je atmosfera kojom se insistiralo da se ugasi moje radno mesto predsednika kompanije. Nisam želeo to da dočekam i saopštio sam da odlazim. Došlo je do sukoba dva koncepta razvoja „Simpa“. Moj koncept je bio: nema viška radnika i kapaciteta, ima manjka poslova. Drugim konceptom bilo je predviđeno smanjivanje broja radnika i poslovanja.



Zašto „Simpo“ nije plaćao porez?


- „Simpo“ je kao najveća firma u restrukturiranju, kao i mnoga druga preduzeća, Zakonom o privatizaciji bio oslobođen plaćanja određenih doprinosa. Razumljivo je da je kao firma sa oko 5.000 radnika imala najveće obaveze za doprinose i kao takva poslužila je za stvaranje afere koja je nanela velike štete u poslovanju i dovela firmu do zaustavljanja proizvodnje.

Bili ste na čelu kompanije u doba Tita, Miloševića, DOS-a. Koliko je privredniku danas teže nego tada?

- U Titovo vreme smo imali otvoreno svetsko tržište. U vreme embarga i raspada zemlje teškoće su bile velike, ali su očuvani proizvodni kapaciteti. Svetska kriza i njene posledice razlog su najvećih teškoća. Zbog toga su teške reforme koje naša vlada sprovodi nužne za sređivanje stanja u privredi. U vreme kada sam vodio privredu u Vladi, imali smo formirane koordinacione timove od po 15 najuspešnijih privrednika u svakoj grani. Redovno smo razgovarali o problemima i rešavali ih.

Šta vam je bilo najvažnije za uspeh?

- Uvek sam u prvi plan stavljao konkurentnost na svetskom tržištu, koja se postiže dobrim programima, kvalitetom i visokom produktivnošću, što je moguće ostvarivati sa stručnim kadrovima, dobrom organizacijom i motivacijom. S tim principima smo postigli to da su sa svih kontinenata stizale pohvale za „Simpove“ radnike koji su radili na finalizaciji proizvoda u Americi, Kanadi, Australiji... Ovakvim principima uspešno sam čuvao ostvarene poslovne kontakte. S vlasnikom „Ikee“ Ingvarom Kampradom družim se više od 40 godina. On je od mene stariji 11 godina, ali to mu nije smetalo da dolazi u Vranje. Modeneze iz Italije je takođe poslovno aktivan u 92. godini.

Zašto radite i dalje? Neko bi rekao da ste radili i zaradili dovoljno?

- Nisam realizovao sve programe koje imam u svojoj viziji. Želja mi je da i oni postanu stvarnost i deo „Industrijske doline“, koju gradim na potezu od makedonske granice do Grdeličke klisure. Želja mi je da okupim mlade profesionalace iz oblasti proizvodnje nameštaja, dizajna i enterijera. Pokušaću da sebe i te mlade ljude angažujem na poslovima iz oblasti drvne industrije, kao i na ostalim delatnostima koje sam razvijao - voda, tekstil, konditorski proizvodi, kućna hemija...

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

TOMIĆ: I dalje gradim na jugu Srbije

Izvor: OkRadio.rs, 25.Maj.2015, 09:16

Dragan Tomić, doskorašnji čelnik SIMPA iz Vranja, koji je vodio punih 50 godina, u intervjuu za Blic rekao je da ne odustaje od biznisa ni razvoja juga Srbije, bez obzira što ga država više nije želela na čelu Kompanije. Dva meseca po odlasku sa čela „Simpa“, piše Blic, Tomić već pokreće...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.