Dorađena optužnica protiv Bandića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2015, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dorađena optužnica protiv Bandića

Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) je nakon dorade danas ponovno podigla optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih dvoje saradnika, Ivice Lovrića i Zdenke Palac, koje tereti da su pogodovali udruzenju "U ime porodice" i obezbedili joj nezakonitu korist.

USKOK je, naime, sproveo dodatne dokazne radnje i podigao optužnicu kojom se okrivljenima stavlja na teret krivično delo zloupotreba položaja i ovlašćenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za šta je zakonom predviđena kazna od šest meseci do pet godina, ili jedne do 12 godina ukoliko je (ne)delom pribavljena "znatna imovinska korist".

Nakon prvog podizanja optužnice Tužilaštvo je saopštilo da je Bandić na zahtev udruženja "U ime porodice" doneo odluku o pokroviteljstvu Grada Zagreba nad njihovom akcijom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom".

Iako pokroviteljstvom nije bila obuhvaćena i finansijska podrška, Bandić je od svojih saradnika tražio da pomognu udruženje Željke Markić.

Suprotno ranije donetoj odluci, od Lovrića kao šefa gradske Kancelarije za obrazovanje, kulturu i sport zatražio je da za potrebe tog udruženja na račun grada organizuje štampanje letaka i plakata za područje cele Hrvatske, njihovu isporuku i snimanje i emitovanje radijskih spotova.

Osim toga, Bandić je od Zdenke Palac zatražio da za potrebe skupljanja potpisa građanskoj inicijativi "U ime porodice " besplatno ustupi na korišćenje 50 štandova, što je ona i učinila, prenosi agencija Hina.

Na taj su način, tvrde u USKOK-u, Bandić i Lovrić Zagreb obavezali na plaćanje najmanje 203.000 kuna, dok je Palac oštetila Tržnice Zagreb za najmanje 105.000 kuna.

Udruženju su okrivljeni na taj način pribavili imovinsku korist od najmanje 308.000 kuna, tvrdi Tužilaštvo.

Pored Bandića, koji je ranije osumnjičen za korupciju u aferi Agram i Lovrić je pre ove istrage bio na meti USKOK-a zbog štetnog ugovora u vezi transfera košarkaša Darija Šarića s firmom "Klemm Security", čiji je vlasnik Josip Klem takođe pod istragom, ali i za nezakonito davanje u najam diskoteke "Saloon" na Tuškancu i zapošljavanja u Ciboni osoba koje je plaćao Zagrebački holding.

Bandića se, pak, u svim navodnim krivičnim radnjama iz afere Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanom s predsedničkom izbornom kampanjom gde je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i državni bedžet.

Ukupnu štetu Tužilaštvo procenjuje na preko 20 miliona kuna (2,6 miona evra).

Ustavni sud je početkom aprila uvažio žalbu Bandićevog advokata, nakon čega je pušten na slobodu iz istražnog zatvora u Remetincu, a odlukom Županijskog suda u Zagebu od 17. aprila ponovo obavlja dužnosti prestoničkog gradonačelnika.

Nakon što je danas saznao o podizanju dorađene optužnice, poručio je da u vezi svega "mirno spava".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.