Domaće firme bez šanse na tenderu za brojila

Izvor: GdeInvestirati.com, 19.Dec.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaće firme bez šanse na tenderu za brojila

BEOGRAD - Domaće firme nemaju šanse na tenderu Elektroprivrede Srbije za nabavku "pametnih" brojila za električnu energiju, a uslove ispunjavaju samo strane kompanije, zbog čega je propuštena šansa za zapošljavanje 1.500 ljudi, pišu Novosti.

Nijedna srpska firma ne može da ispuni uslove tendera EPS za nabavku pametnih brojila. Uslov za konkurs je godišnji obrt od 75 miliona evra i da raspolažu sa minimalno 25 miliona evra. Potrebno je i da za godinu dana mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << da isporuče 250.000 brojila, kao i da su već radili sličan posao i prodali najmanje 100.000 uređaja.

Kada bi ovaj projekat preuzele naše firme, mogli bismo, tvrde domaći proizvođači brojila, otvoriti 1.500 radnih mesta u zemlji. Šansu za konkurisanje imaće svega tri firme koje se bave proizvodnjom merača struje u svetu.

Francuzi su za ovaj posao angažovali čak 80 odsto domaćih proizvođača ovih sprava. Tako su otvorili 10.000 radnih mesta. Za razliku od njih, potrošnju struje u Srbiji meriće strana brojila.

Domaći proizvođači više od 20 godina razvijaju i proizvode generacije brojila koja omogućavaju daljinsko očitavanje, praćenje i upravljanje potrošnjom, kaže predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije u Privrednoj komori Srbije Jovan Vujasinović.

U okviru Privredne komore Srbije 11 domaćih firmi koje proizvode pametne merače potrošnje električne energije organizovano je zajedno, a zapošljavaju ukupno 600 ljudi. I kada bi skupa pokušali da konkurišu za posao, ne bi prošli jer godišnje zarađuju 20 miliona evra, što je za pet miliona manje nego što je naložio EPS.

"Odgovorno tvrdim da naša grupacija može da iznese kompletan posao masovne implementacije pametnog merenja u Srbiji i da uporedo izvozi." Ipak, po onome što smo videli iz objavljenog tendera niko od nas nema mogućnosti da učestvuje. Na uslove mogu da odgovore samo nekoliko najsnažnijih kompanija sveta, kaže Vujasinović.

U EPS, pak, trvde da je tender otvoren za sve proizvođače brojila, i strane i domaće. Najsavremeniji merni sistemi, u kojima su pametna brojila samo jedan od segmenata, unaprediće kvalitet usluge kupcima i podići energetsku i ekonomsku efikasnost EPS, kažu u ovoj kompaniji.

U Srbiji postoji oko 3,5 miliona brojila, a da je tržište proizvodnje brojila unosan posao pokazuje i uključenost poznatih ličnosti u vlasništvo firmi koje se time bave.

Četiri kompanije koje su dominantne u Srbiji su Sitel, ćerka kompanije Mikroelektronika iz Banjaluke, EVG u vlasništvu bivšeg košarkaša Dejana Bodiroge, Enel Dragana Vasiljevića iz Beograda i Meter end kontrol u sastavu Rudnap grupe Vojina Lazarevića.

Ove firme, kažu proizvođači, obično ne dobijaju posao na tenderima koje finansiraju međunarodne finansijske institucije, kao što su EBRD ili Svetska banka.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.