Dogovor HDZ-a i Mosta visi zbog konverzije kredita u francima

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Sep.2016, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor HDZ-a i Mosta "visi" zbog konverzije kredita u francima

ZAGREB - Šefovi HDZ-a i Mosta, Andrej Plenković i Božo Petrov, u pregovorima oko formiranja nove Vlade još se nisu ni dotakli problema konverzije kredita u švicarskim francima, potvrđeno je tportalu iz Mosta.

Most i HDZ, prema pisanju medija, nisu posve usuglašeni oko konverzije. UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke, baš je zbog nje pred arbitražnim sudom u Washingtonu pokrenuo postupak protiv Hrvatske u kojem će tražiti novac izgubljen zbog pretvaranja kredita u francima >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u eurske kredite. Očekuje se da će Unicredit slijediti i ostale banke koje ukupno od države traže 7,6 milijardi kuna.

- Bitno je da se zaštiti država, kratko je komentirao problematiku Plenković na pitanja novinara oko konverzije u utorak, piše tportal.

Tehnički ministar financija Zdravko Marić bio je nešto konkretniji te je rekao da država mora zaštiti svoje interese, ali i da bi bilo dobro postići dogovor kako bi se izbjegli troškovi arbitraže. Upitan jesu li HDZ i Most usuglasili stavove oko konverzije, izjavio je kako misli da jesu. Dodatno, Marić je u srijedu objavio da će Vlada do kraja tjedna Europskoj komisiji poslati pismo u kojem se očituje oko konverzije te je ponovio da bi se rado dogovorio s bankama.

Mediji su ovog tjedna počeli pisati kako bi konverzija za HDZ Andreja Plenkovića mogla biti pogubna, kao i slučaj sukoba interesa oko Ine koji je skupo koštao Tomislava Karamarka.

U Mostu su za tportal poručili: 'Iz medijskih izjava znamo da su naši potencijalni partneri za razgovor s bankama, mi također nismo protiv razgovora, ali smatramo da se država u ovom slučaju treba postaviti dosta čvrsto.'

- Banke s kojima postoji potencijalni spor rade u Hrvatskoj i toga trebaju biti svjesne, a što se tiče eventualno i različitog mišljenja između nas i naših potencijalnih partnera, kao i u dosadašnjim pregovorima i razgovorima, spremni smo saslušati sve argumente i nakon razmjene argumenata donijeti najbolje rješenje, rečeno nam je uz opasku da je konverzija važna tema koja će doći na dnevni red u pregovorima HDZ-a i Mosta.

Što se rješenja za konverziju tiče, u Mostu smatraju da treba konzultirati pravne i financijske stručnjake kako bi se zaštitila država.

- U ovom trenutku ne vidimo prostor za nagodbu i dosta su velike šanse da nas čeka spor pred nadležnim institucijama. Božo Petrov održao je sastanak s članovima Udruge Franak kao osobama koje su bile angažirane oko konverzije i imaju velikog iskustva u ovom slučaju. Konzultirat ćemo i druge stručnjake. Naš stav je da država treba iskoristiti sve dostupne mehanizme za zaštitu svojih interesa koji su, naravno, i interesi naših građana, zaključili su.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.