Dogovor 7 najjačih: Mobilisaćemo sva sredstva

Izvor: B92, 29.Maj.2016, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor 7 najjačih: Mobilisaćemo sva sredstva

Tokio -- Lideri sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta dogovorili su se da mobilišu sva svoja sredstva kako bi sprečili novu krizu svetske ekonomije.

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio da obećanje svetskih lidera da će koristiti monetarna, fiskalna i strukturalna sredstva predstavlja odobrenje njegove strategije za oživljavanje japanskog privrednog rasta, nazvane "Abenomiks".

"Dogovorili smo se da mobilišemo sva naša sredstva i ispalimo tri 'strele' - monetarne, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fiskalne i strukturalne reformske mere. Lansiraćemo Abenomiks u svet", rekao je Abe.

Kako bi se izbegla opasnost upadanja svetske ekonomije u krizu, Abe je rekao da će Japan uložiti najveći napor da "sarađuje i preuzme vođstvo, mobilišući sva moguća sredstva, i da pokrene motor Abenomiksa".

U zajedničkoj deklaraciji i nekoliko dodatnih akcionih planova, lideri G7 su istakli da je rast svetske ekonomije najveći prioritet i da će u tom cilju iskoristiti sva sredstva političke ekonomije.

Teme dvodnevnog samita SAD, Velike Britanije, Francuske, Japana, Italije, Kanade i Nemačke bile su i borba protiv terorizma i nasilnog ekstrmizma, izbeglička kriza, korupcija, izlazak Velike Britanije iz EU, teritorijalni sporovi u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.