Dodatni obrazac za PDV – (ne)moguća misija

Izvor: RTS, 22.Okt.2016, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodatni obrazac za PDV – (ne)moguća misija

Od 1. januara, PDV prijava biće mnogo detaljnija, jer se uvodi dodatni obrazac, a pravilnik o tome usvojen je početkom meseca. Savez računovođa i revizora, uz podršku Unije poslodavaca, zatražio je od Vlade i nadležnog ministarstva da se primena Pravilnika odloži dok se ne nađe kompromisno rešenje jer je, tvrde, takva prijava PDV-a teško sprovodiva i privredi drastično povećava troškove.
Obrazac >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa 13 tabela i 155 podataka koje treba uneti uz prijavu PDV-a, u ovom trenutku nemoguća je misija, tvrde računovođe i privrednici. Među njima i šabački proizvođač fiskalnih kasa kome je, bar zbog toga, poreska disciplina do sada išla na ruku.

"Mi nismo u situaciji da brzo prilgodimo naš softver, moraćemo da zaposlimo dva do tri radnika više, a samim tim doći će do poskupljenja naših proizvoda i pada konkurentnosti kod izvoza", kaže Radoslav Veselinović, vlasnik "Galeb grupe" iz Šapca.
I one kojima posao računovodstva rade za to specijalizovane firme, očekuje skuplja usluga, iz dva razloga.
"To je kupovina softvera za obradu podataka i dodatno angažovanje radne snage koja treba da se bavi tim poslom, što u prevodu znači 30 do 40 odsto dodatnih troškova za nas kao i za naše klijente", kaže Nataša Todorović iz računovostvene firme "Deneks".
Svaki detalj o plaćenoj ili datoj usluzi i evidencija robe po količinama, modelu, vrsti, nazivu... a ne kao do sada po finansijskoj vrednosti je ono što višestruko uvećava posao prijavljivanja PDV-a.
"Novi pravilnik o PDV evidenciji koji smatramo da je neprimenljiv propisuje 155 polja koji će biti u obrascu POPDV koji se dostavlja u prilogu PDV prijave, dok evropska pravila propisuju da PDV prijava bude u proseku 35 polja", kaže Snežana Mitrović iz Saveza računovođa i revizora Srbije.
Stav je i da je takav sistem trebalo uvoditi postepeno, kako bi se i neophodnim troškom tek na kraju opteretile manje firme, kao što je to urađeno u Poljskoj.
Umesto sagovornika koji bi odgovorio na konkretna pitanja iz Ministarstva finasija dobili smo pisani odgovor koji se svodi na to da je namera novog propisa da omogući Poreskoj upravi bolji uvid u poslovanje obveznika, kako bi se smanjila potreba čestih kontrola.
"U Ministarstvu finansija razmatraju se predlozi koji se odnose na Pravilnik, tako da će se odlučiti u kratkom roku. Predlozi koji ne doprinose uspostavljanju adekvatnih mehanizama države u borbi protiv sive ekonomije, kao jednog od osnovnih ciljeva Vlade, ne mogu biti prihvaćeni", navodi Ministarstvo finansija.
Iz Ministarstva podsećaju da je Pravilnik donet tri meseca pre početka primene, a da je rok za dostavljanje prve prijave PDV-a u sledećoj godini, 15. februar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.