Dobar standard, ali kolika je cena?

Izvor: B92, 20.Okt.2014, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobar standard, ali kolika je cena?

Švajcarska preduzeća trpe gubitak od 5,6 milijardi franaka zbog bolovanja zaposlenih usled stresa i prekomernog umora.

Više od milion od 4,9 miliona zaposlenih Švajcaraca pati od preteranog stresa na poslu a dva miliona njih od hroničnog umora, podaci su prve ankete "Stres na radnom mestu 2014", koju su zajedno izradili Univerzitet iz Berna i Univerzitet iz Ciriha, preneli su švajcarski mediji.

Anketa je sprovedena u februaru ove godine putem interneta na uzorku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 3.484 zaposlena Švajcaraca raznih starosnih kategorija i profesija.

Najčešći uzrok stresa na poslu, prema rečima anketiranih, predstavlja pritisak zbog rokova završetka projekata, pretrpanost poslom, kao i problemi sa nadređenima i kolegama.

Četvrtina anketiranih je izjavila da ne uspeva da se izbori sa svakodnevnim pritiskom na poslu.

Studija je pokazala da su šefovi pod manjim stresom nego njihovi podređeni, jer imaju daleko veći manevarski prostor na radnom mestu i mogu sami da odlučuju kako i kada će završiti poslove.

Četrdeset odsto anketiranih je izjavilo da osećaju hroničan umor, koji daleko više pogađa žene nego muškarce.

Zanimljivo je da je veći broj mladih izjavilo da oseća hroničan umor zbog posla, nego njihove kolege u srednjim godinama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.