Izvor: Politika, 01.Jul.2015, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do gasa iz Azerbejdžana preko Rumunije

Rumunski ministar energetike pozvao našu zemlju da učestvuje u realizaciji projekta kojim bi se u Evropu dopremalo od pet do 10 milijardi kubika gasa

Srbija je pozvana da se poveže na gasovod „Agri”, kojim bi gas trebalo da se transportuje iz Azerbejdžana u Evropu preko Rumunije. Ovo je prvi put da Srbija dobije i zvaničan poziv za učešće u ovom energetskom projektu od ministra energetike Rumunije Andreja Dominika Gerea, koji je juče u Beogradu razgovarao s našim ministrom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << energetike Aleksandrom Antićem. Pored naše zemlje u ovaj projekat bili bi uključeni Gruzija, Azerbejdžan, Rumunija i Mađarska.

– Srbija i Rumunija razmotriće izgradnju gasne veze između dve zemlje, a ovaj projekat je još jedan od interesantnih u kojima naša zemlja može da učestvuje i doprema gas na Balkan, izjavio je Antić.

„Agri” bi trebalo godišnje da iz Azerbejdžana u Evropu doprema od pet do deset milijardi kubika gasa, i to tako što bi transport išao od Azerbejdžana do Gruzije, a zatim bi se brodovima dalje prevozio do Rumunije, gde bi se pretvarao u prirodni gas i transportovao gasovodima do evropskih zemalja.

 S obzirom na to kolika je važnost da Srbiji gas bude dopremljen iz različitih izvora i pravaca, a ne samo iz Rusije, srpski ministar je pomenuo i projekat gasne interkonekcije između Srbije i Rumunije – od Mokrina do Arada.

Reč je o dvosmernom gasovodu dužine 76 kilometara, kapaciteta oko milijardu kubika gasa godišnje, rekao je Antić, ne mogavši da precizira kolika je vrednost ovog projekta, jer tehnički detalji tek treba da se definišu.

On je najavio da će Srbija i Rumunija za nekoliko meseci, kada se završi tehnička studija, predložiti Evropskoj komisiji da taj projekat bude jedan od prioritetnih u finansiranju iz evropskih fondova.

Kao i gasovod Srbija–Bugarska i ovaj od Mokrina do Arada poslužio bi da se u kriznim situacijama dobiju bar neke količine gasa od Rumuna, budući da ovaj sused ima 85 odsto svog gasa.

Upitan, da je upoznat s projektima „Agri” i „Arad” o kom se juče razgovaralo, Ljubinko Savić, sekretar Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije, kaže, da je dobro što je naša zemlja i zvanično pozvana u „Agri”, kao i da treba da učestvuje u pravljenju balkanskog gasnog prstena povezivanjem Arada i Mokrina, pod uslovom da se taj dvosmerni gasovod konačno i izgradi, jer se o njemu priča od 2006. godine.

– Još tada je obećano da će „Srbijagas” i rumunska kompanija „Transgas” zajednički raditi na projektu priključenja gasovodne mreže Srbije na rumunsku i to između Mokrina i Arada. Uz zasad jedini magistralni dovod gasa, iz Mađarske i budući gasovod Dimitrovgrad– Niš, koji je trebalo da proradi 2007. godine, ovaj priključak na rumunsku mrežu trebalo je da predstavlja treći alternativni oslonac Srbije u snabdevanju prirodnim gasom, podseća naš sagovornik.

Dva nova priključka različitim izvorištima gasa (Mokrin–Arad i Niš–Dimitrovgrad), uz postojeći, (ka Mađarskoj i Rusiji), trebalo bi da svrsta našu zemlju među države sa visokim stepenom sigurnosti snabdevanja. Projekat Mokrin–Arad je još pre osam godina, podseća naš izvor, zainteresovao Hrvate, koji su planirali da kod Osijeka naprave veliku električnu centralu na gas, kako bi osigurali stalan dotok gasa preko Srbije.

Činjenica je da Srbija još uvek čeka novac EU za gradnju gasovoda do Bugarske, a za proteklih osam godina ništa se nije radilo ni na dvosmernom gasovodu Mokrin–Arad.

----------------------------------

„Istočni prsten” demantovao EU

Na gasovodu Istočni prsten, koji treba da poveže Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku i Slovačku, nastaviće da se radi od sledeće nedelje, izjavio je juče Andrej Dominik Gerea, rumunski ministar energetike u Beogradu, demantujući time prošlonedeljne tvrdnje delegacija Evropske unije u Srbiji „da je taj projekat povučen”.

Na ovaj način je istovremeno potvrđena i istinitost navoda potpredsednika vlade Ivice Dačića, koji je rekao da je EU od Rusije tražila da zajednički grade gasovod Istočni prsten, ali bez Srbije.

Novina je, rekao je Gerea da zemlje učesnice u Istočnom prstenu za sada nisu zainteresovane da se preko tog projekta priključe na „Turski tok”, koji treba da doprema gas iz Rusije do tursko-grčke granice i dalje preko teritorije Grčke.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.