Da vidimo reforme, pa onda zajam

Izvor: B92, 18.Apr.2015, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Da vidimo reforme, pa onda zajam"

Svetska banka će podržati reformu javnog sektora kroz pružanje stručne pomoći i kreditom od 75 miliona dolara, koji bi trebalo da bude odobren do kraja godine.

To je najavio specijalista za javni sektor u Svetskoj banci Srđan Svirčev, koji je kazao da je, pre nego što Svetska banka odobri taj kredit, potrebno da se uveri da li reforma ide po planu, a novac neće biti dostupan odjednom, već u tranšama.

Prvi koraci u unapređenju rada javne uprave i efikasnijem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pružanju usluga javnog sektora koje je, kako je kazao, Vlada Srbije odredila kao jedan od prioriteta, već su napravljeni.

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave radi na izradi novog zakona o platama u javnom sektoru i kataloga zanimanja. To će dovesti do toga da plate u javnom sektoru budu usaglašene i da za isti posao bude izdvojena ista plata bez obzira na to u kom delu javnog sektora se posao obavlja", rekao je on.

Svetska banka pomaže u pravljenju tog zakona, dodao je, tako što pruža tehničku pomoć, a ima i konsultante koji rade na tome zajedno sa Ministarstvom.

U narednim koracima, navodi Svirčev, plan je da se iz IPA sredstava Evropske unije uradi niz funkcionalnih analiza, na osnovu kojih će se napraviti preporuke o unapredjenju procesa u javnom sektoru.

"Nakon toga, a do kraja ove godine, trebalo bi da završimo pregovore sa vladom u vezi sa kreditnom podrškom od 75 miliona dolara. Tim novcem planiramo da podržimo sprovođenje preporuka iz funkcionalnih analiza i dalju reformu javnog sektora", rekao je on.

Novac neće biti dostupan do pred kraj godine jer, kako je ukazao Svirčev, Svetska banka mora najpre da se dogovori sa vladom i ministarstvima finansija i državne uprave i lokalne samouprave u kom pravcu bi trebalo da se razvija projekat reforme javnog sektora.

"Javni sektor podrazumeva mnogo toga, pa moramo da izaberemo ono što su zaista prioriteti i što će doneti rezultate u najbržem mogućem roku", rekao je Svirčev.

I tranše kredita su deo dogovora, odnosno dinamika i iznos koji će Svetska banka isplaćivati na ime kredita, dodao je.

"Taj novac je opredeljen da podrži već postojeće budžetske linije, nešto što je država već planirala da uradi. Mi ćemo ovim kreditom pomoći da se to postigne", rekao je Svirčev.

Na pitanje kako će Svetska banka kontrolisati rezultate reformi u javnom sektoru, Svirčev kaže da se kontrola svodi na to da se predstavnici te međunarodne finansijske institucije sa ministarstvima finansija i državne uprave dogovaraju o načinima na koje će se sprovoditi projekat.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Srbijo, da vidimo reforme, pa onda zajam"

Izvor: Vesti-online.com, 18.Apr.2015

"Svetska banka će podržati reformu javnog sektora kroz pružanje stručne pomoći i kreditom od 75 miliona dolara, koji bi trebalo da bude odobren do kraja godine."..To je najavio specijalista za javni sektor u Svetskoj banci Srđan Svirčev, koji je kazao da je, pre nego što Svetska banka odobri...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.