DVOSTRUKI ARŠINI Kioske zatvaraju, a tajkunima  praštaju

Izvor: Blic, 23.Okt.2014, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVOSTRUKI ARŠINI Kioske zatvaraju, a tajkunima praštaju

Država je nemoćna da se obračuna sa najvećim poreskim dužnicima, a tamo gde je dug moguće naplatiti, poreznici se boje da to urade, kažu sagovornici „Blica“.

Tolerisanje tajkuna koji ne plaćaju porez, s jedne strane, i zatvaranje kioska i kafana zbog viška u kasi, s druge, otvorilo je pitanje kako je moguće da oni koji duguju milione bolje prolaze od onih koji su “sakrili” jedan fiskalni račun.

Poreska uprava, naime, objavila je podatke koji pokazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da pet najvećih biznismena i po dve godine duguje više od ukupno 30 miliona evra. Istovremeno je obelodanjeno i da poreznici intenzivno “češljaju” ugostitelje i da je protiv svakog trećeg propisana kazna.

Marko Marinković, v. d. direktora Poreske uprave, kaže da niko od poreskih dužnika neće biti zaštićen.

- Za prvih osam meseci 2014. doneto je 292.928 opomena za plaćanje, 66.894 rešenja o blokadi računa i 12.120 rešenja o prinudnoj naplati. Što se tiče ugostitelja, poreski inspektori rade po važećim zakonima, a ako to nekim poreskim obveznicima ne odgovara, mogu da pokrenu promenu propisa - kaže Marinković za “Blic”.

Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta, kaže da se država može obračunati s dužnicima, ali da se poreznici boje.

- Dužniku možete uzeti imovinu firme i gurnuti je u bankrot. To bi, međutim, značilo da bi stradali i zaposleni i dobavljači, a poreznici od toga beže. Država može i preuzeti firmu, promeniti joj menadžment i naplatiti kroz reorganizaciju - ocenio je Gligorov.

Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta kaže da je problem to što su mnoge gazde izvukle sve vredno iz firmi.

- Imamo slučaj da Draganu Đuriću uzimaju “jugo”, a ne vredne lokale. Ranije je bilo da kad dužnik ode na doboš, ide i cela familija. Rešenje je nov zakon - kaže Savić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.