Cvetković: Otpis dugova neće povećati javni dug

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2011, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Otpis dugova neće povećati javni dug

BEOGRAD -

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da predloženi zakon o otpisu dugova više javnih preduzeća i ustanova neće prouzrokovati povećanje javnog duga, budući da je Srbija te dugove već uključila u svoje obaveze i njih servisira redovno.

Cvetković je, predstavljajući taj zakon na sednici Skupštine Srbije, rekao da će njegovo usvajanje omogućiti da se u knjigama dužnika uvede ono stanje koje jeste faktičko i da je to suština, a ne povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javnog duga.

"Ovde se radi o dugovima koji su nastali pre 1990. godine i o tim dugovima Srbija je imala razgovor u okviru diskusije sa Pariskim i Londonskim klubom 2002. godine i tom prilikom je Srbija preuzela te obaveze i ona ih do sada redovno servisira", objasnio je Cvetković i ponovio da se ti dugovi već nalaze u javnom dugu.

Predloženo je da se Akcionarsko društvo "Železnice Srbije" oslobodi duga u iznosu od blizu 182 miliona evra i nešto više od 15 miliona američkih dolara, a preduzeće "Putevi Srbije" za nešto više od 43 miliona američkih dolara i blizu 465 miliona evra.

Takođe, predloženo je da se Klinički centar Srbije oslobodi duga u iznosu od nešto više od tri miliona evra, Kliničko-bolnički centar "Zemun" blizu dva miliona evra, Savezna javna ustanova Radio Jugoslavija za nešto više od tri miliona evra i 627.000 švajcarskih franaka, Fond za razvoj Srbije za 321.000 američkih dolara i Univerzitet u Novom Sadu - Građevinski fakultet Subotica za 235.000 američkih dolara.

Budući da poslanici u paketu raspravljaju i o novim zakonskim rešenjima o igrama na sreću, Cvetković je objasnio da je bilo potrebno doneti novi zakon kako bi bila obezbeđena liberalizacija tržišta, uveden elektronski nadzor nad priređivačima igara na sreću i ukazano na društvenu odgovornost priređivača u odnosu na maloletnike.

Govoreći o ugovoru o zajmu za dodelu pojedinačnih zajmova između KfW iz Frankfurta na Majni, Srbije i Narodne banke Srbije kao agenta, Cvetković je naveo da je u pitanju odobravanje projektnog zajma u iznosu od 100 miliona evra, sa rokom otplate od pet do sedam godina, koji će biti upotrebljeni za lokalnu infrastrukturu i još neke manje projekte na lokalu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: Suština je otpis dugova preduzeća

Izvor: EMportal, 25.Okt.2011

Predsednik Vlade i ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je danas da je suština Predloga zakona o regulisanju odnosa Srbije i dužnika, definisanje načina da se dugovi otpišu u knjigama dužnika - preduzeća jer ih država već vraća kroz javni dug.

Nastavak na EMportal...

Poslanici o otpisu dugova

Izvor: RTS, 25.Okt.2011

Skupština raspravljala o predlogu zakona kojim se otpisuju dugovi za više javnih preduzeća i ustanova. Otpis dugova neće prouzrokovati povećanje javnog duga, rekao premijer Cvetković. Od opozicionih stranaka u sali samo radikali. ..U Skupštini Srbije završena je rasprava o predlozima novih zakonskih...

Nastavak na RTS...

Otpis dugova preduzećima već u javnom dugu

Izvor: Mondo, 25.Okt.2011

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da Predlog otpisivanje duga javnim preduzećima i ustanovama, kao što su oni otpisani Srbiji od Pariskog i Londonskog kluba, neće povećati javni dug jer se odande već isplaćuju.

Nastavak na Mondo...

Srbija prašta dugove javnih preduzeća

Izvor: Capital.ba, 26.Okt.2011, 08:53

BEOGRAD, Srbija će javnim preduzećima i drugim ustanovama oprostiti dug od oko 700 miliona evra, predviđa Zakon o otpisu dugova o kojem je u utorak raspravljao parlament. Premijer Mirko Cvetković ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.