Ćumurdžije - težek posao, ali ne čekaju kupce

Izvor: B92, 22.Okt.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćumurdžije - težek posao, ali ne čekaju kupce

U poslednjih nekoliko godina u planinskim selima na jugu Srbije, sve je više onih koji proizvodnjom i prodajom ćumura izdržavaju porodice i školuju decu.

Ćumurdžije za proizvodnju koriste granje koje bi nakon seče velikih stabala, ostalo i istrulelo šumi.

Pre tri decenije dok je još bio dete Mile Tomić iz sela Grgurovca često je pomagao ocu da napravi ćumur. Tada izučen zanat morao je da obnovi posle zatvaranja fabrike u kojoj je radio.

Od pripreme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ćumurane i drveta pa do pakovanja gotovog ćumura morate da radite neprekidno dve do tri nedelje.

Pravljenje ćumura je jedan od najtežih poslova ali bez dobrog ćumura nema ni specijaliteta sa roštilja.

Ćumur na jugu Srbije možete da kupite kad god vam zatreba jer prodavci kao i proizvođači rade 24 sata. Džak od 20 kilograma košta 550 dinara a manja pakovanja oko sto dinara.

Iako je proizvodnja ćumura težak posao, proizvođači nemaju problem sa kupcima. Pored prodaje na lokalu u poslednje tri godine skoro trećina proizvedenog ćumura se izveze u Grčku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.