Česi predlažu tri stope PDV-a

Izvor: B92, 16.Apr.2014, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Česi predlažu tri stope PDV-a

Prag -- Ministarstvo finansija Češke se u predlogu programa konvergencije založilo da se od 2016. godine uvedu tri stope poreza na dodatu vrednost (PDV).

Dokument, u koji je list Mlada fronta dnes imao uvid, predviđa da se po najnižoj stopi od deset odsto oporezuju lekovi, sanitetski materijal, knjige i drugi štampani materijal.

Stopa od 14 odsto predviđena je za prehrambene proizvode, vodu, grejanje i transport, a ostala roba i usluge biće oporezovani stopom od 20 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Trenutno u Češkoj postoje dve stope poreza na dodatu vrednost, od 21 i 15 odsto.

Premijer Bohuslav Sobotka je rekao da bi stopa poreza na lekove i štampane materijale mogla da se smanji i pre 2016. godine. On je odustao od svoje prvobitne zamisli da bi treća stopa PDV trebalo da bude pet odsto.

"Deset odsto je realna varijanta smanjenje PDV-a, i to od 1. januara 2015. godine", rekao je on. Sve zavisi od toga da li će vlada uspeti ove godine da dobije podršku u parlamentu za taj predlog.

Na spisku stavki koje su obuhvaćene najnižom poreskom stopom nedostaju obećane jeftinije pelene i hrana za bebe, primećuje Mlada fronta dnes.

U predlogu programa konvergencije ministarstvo finansija ne planira nikakve izmene korporativnih poreza, koji bi imali veći uticaj na budžet. Više se ne pominju ni takozvani sektorski porezi, koji bi obuhvatili firme u oblasti bankarstva, energetike i telekomunikacija, dodaje list.

Kako je izračunalo ministarstvo finansija, državni budžet će zbog smanjenja stopa PDV biti uskraćen za 16 milijardi kruna (584 miliona evra).

To nije dobro za privredu a ni "tajming" za sniženje poreza nije najsrećniji, ukazao je ekonomista David Marek. Porez je povećavan kad je privreda bila u recesiji, a sada kada privreda raste porez se snižava, konstatovao je on i upozorio da će zbog toga dug Češke porasti.

Iz ministarstva finansija dodaju da je predlog za izmenu poreza još podložan promenama, jer će vlada o njemu odlučivati krajem aprila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.