Čeka milijardu evra investicija u vetroparkove u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka milijardu evra investicija u vetroparkove u Srbiji

Milijardu evra investicija u vetroparkove u Srbiji čeka na granicama jer ugovor o otkupu struje ne obezbeđuje sigurnost finansijerima, izjavio je danas direktor Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Jirgen Velšof (Welschof).

On je na predstavljanju Atlasa vetrova Balkana rekao da Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju struje iz energije vetra i da ima zainteresovanih investitora, finansijera i proizvođača opreme, ali da još nema uslova za realizaciju projekata.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Velšof je rekao da su spremni i proizvođači opreme, koji ne samo da planiraju da isporuče vetrogeneratore vredne nekoliko stotina miliona evra već planiraju da uđu u dugoročne ugovore o upravljanju vetroparkovima, što bi donelo dodatni novac Srbiji.

"To se ne dešava jer finansijeri misle da ugovor o otkupu struje (PPA) ne obezbeđuje dovoljnu sigurnost", rekao je Velšof.

On je izrazio očekivanje da će biti obnovljeni razgovori sa srpskim zvaničnicima na tu temu.

Velšof je izrazio nadu da će problemi biti otklonjeni i da će se u Srbiji realizovati projekti s javnim preduzećima, kao što je projekat Elektroprivrede Srbije (EPS) za vetropark u Kostolcu, ali i privatnim sektorom.

On je rekao da KfW banka očekuje da će ugovor o finansiraju EPS-ovog vetroparka u Kostolcu biti potpisan krajem 2015, ali da to zavisi od toga da li će Ministarstvo finansija Srbije uvrstiti davanje garancije za taj zajam u budžet za narednu godinu.

Velšof je dodao i da će Atlas vetrova Balkana, koji je po narudžbini KfW banke uradio institut "Sander i partner", olakšati finansiranje i realizaciju novih projekata za korišćenje energije vetra u Srbiji i regionu.

Direktor instituta "Sander i partner" Johanes Sander (Johannes) rekao je da Atlas vetrova Balkana obuhvata mape vetrova i podatke o jačini vetra u periodu od 60 godine na više od 40.000 lokacija i da mogu da se koriste besplatno.

"Podaci pokazuju da u Srbija postoji veliki prostor s dobrim uslovima i povoljnim vetrovima za izgradnju vetroparkova", rekao je Sander.

Savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Rastislav Kragić rekao je da su u Srbiji do sada izdate energetske dozvole za izgradnju 12 vetroparkova snage 1.300 megavata.

"Do sada je realizovan jedan vetropark snage 0,5 megavata, a ukupno četiri vetroparka snage 35 megavata dobila su privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije", rekao je Kragić.

On je podsetio da Srbija planira izgradnju vetroparkova snage 500 megavata u okviru ispunjavanja obaveza prema Energetskoj zajednici da se udeo energije iz obnovljivih izvora poveća sa sadašnjih 21,2 na 27 odsto do 2020. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

“Milijardu evra investicija u vetroparkove čeka na granicama“

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2014

Milijardu evra investicija u vetroparkove u Srbiji čeka na granicama jer ugovor o otkupu struje ne obezbeđuje sigurnost finansijerima, izjavio je u utorak direktor Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Jirgen Velšof...On je na predstavljanju Atlasa vetrova Balkana rekao da Srbija ima veliki potencijal...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.