Čega se normalan stidi, naši tajkuni se ponose

Izvor: B92, 02.Maj.2016, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čega se normalan stidi, naši tajkuni se ponose"

Da je slika prosečnog radnika u Srbiji danas takva da njegova prava važe samo na papiru smatra i profesor FPN Zoran Stojiljković.

On je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da smo mi peta zemlja po raširenosti straha od gubitka posla. Prema njegovim rečima, problem je što kada neko izađe iz poslovnog kruga, izlazi i socijalnog, što mu onda život pretvara u večitu trku ka dnu.

"Ne znam šta je radikalno danas u tome da tražite pravo na dostojanstven rad?.To se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosi na to da radite u bezbednosnim uslovima, da vaš rad nije ilegalan i da ste za njega plaćeni koliko-toliko u kontinuitetu“, rekao je on.

Stojiljković kaže da nigde u svetu ne cvetaju ruže radnicima i sindikatima. Kaže da se desila neka promena pre tridesetak godina, tako da sindikati igraju na nacionalnim poljanama, a kapital na međunarodnom tržištu i tu dolazi do sukoba.

"Strani kapital uživa zaštitu vlada. Dovedene se u situaciju da vam je 80 odsto u vlasništvu stranaca ,koji se ne interesuju za socijalni dijalog“, kaže profesor i navodi primer Jure, gde je kompanija dobila 10.000 evra po radniku, a da je kasnije te iste radnike, kako se ovih dana žale – maltretirala.

Dodaje i da se u Srbiji radnici zadovoljavaju platom od 20.000 dinara, što nas kvalifikuje kao jeftinu radnu snagu

"Čega se norlmalan čovek stidi, naši tajkuni se ponose“, rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.