Carina predstavila džepnu brošuru s pravilima za putnike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2016, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carina predstavila džepnu brošuru s pravilima za putnike

Uprava carina predstavila je brošuru džepnog izdanja za putnike koji dolaze ili odlaze iz Srbije, sa ciljem da se oni što brže i jednostavnije informišu o tome koja su im prava i obaveze prilikom izlaska, odnosno ulaska u zemlju.

Brošuru je predstavljena u saradnji i sa Turističkom organizacijom Srbije, Aerodromom "Nikola Tesla" i kompanijom "Er Srbija", a svima koji su zainteresovani dostupna je na aerodromu.

Andrija Raičević iz Uprave carina rekao je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << informator za putnike koncipiran tako da oni mogu da dobiju sve informacije o tome šta je neophodno da prijavljuju prilikom ulaska ili izlaska iz zemlje.

"Ukoliko putnici nisu sigurni da li imaju nešto da prijave, svakako bi trebalo da se jave u crveni kontrolni prolaz, jer tamo mogu da dobiju informaciju da li nešto podlaže carinjenju i prijavljivanju ili ne", rekao je on novinarima na beogradskom aerodromu.

Navodeći primere iz brošure, Raičević je naveo da je jedna od obaveza putnika da prijave novac koji prenose preko granice u bilo kom smeru, ako je iznos veći od 10.000 evra.

"Putnici imaju obavezu da prijave više od 10.000 evra. Unos novca u zemlju nije ograničen, ali mora da se prijavi, da bi kasnije moglo da se iznese više od tog iznosa. Novac je, naime, ograničen pri izlasku iz Srbije, i samo ako imaju potvrdu da su više od uneli od 10.000 evra, toliko mogu i da iznesu", objasnio je on.

Raičević je naveo da je jedna od obaveza putnika, a što je u informatoru navedeno i da prijave tehničnu robu kupljenu u inostranstvu, jer ta roba, kupljena u inostranstvu podleže plaćanju carine.

Prema njegovim rečima, brošura u kojoj su navedeni i drugi primeri koji bi mogli da otklone nedoumice putnika, dostupna je na graničnom prelazu, na čeking šalteru, a biće dostupna i na portalu Uprave carina.

Na ovom portalu mogu se pronaći i korisne informacije za putnike i putnice koji nameravaju da putuju u Grčku, Crnu Goru, Tursku, Hrvatsku, Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu, a vezane za lični prtljag, prenos hrane, životinja, novac i slično.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.