Čadež sprema novi zakon

Izvor: B92, 29.Maj.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež sprema novi zakon

Novi zakon o komorskom sistemu može se očekivati do kraja godine, a paralelno sa njegovom izradom radi se i na promenama u sadašnjem, kaže Marko Čadež.

Predsednik PKS je pred sednicu Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica izjavio da se reforma komorskog sistema, po njegovim rečima, "odvija na dva koloseka".

Prvi je zakonski okvir, gde se u roku od 10 do 15 dana očekuje prvi nacrt novog zakona na čijoj izradi rade stručnjaci Pravnog fakulteta u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beogradu, uz podršku stručnjaka i mentorstvo Privredne komore Austrije i Udruženja privrednih komora Nemačke.

Nakon toga, kako očekuje, u roku od mesec dana se može očekivati da bude usaglašen tekst nacrta i predložen Vladi.

"Ja očekujem da na jesen to imamo u skupštinskoj proceduri, a da zakon stupi na snagu 1. januara 2016. godine", rekao je Čadež.

Kao drugi kolosek on navodi promene unutar samog komorskog sistema kroz uspostavljanje zajedničkog sporazuma o komorskom sistemu kako bi dobili podršku za novi zakon.

Novi komorski sistem treba da bude postavljen na tri stuba: prvi je zaštita interesa privrede kroz otvoreni, partnerski dijalog sa Vladom Srbije o potrebama privrede, zakonske regulative i propisa, njihovog poštovanja i donošenja zakonskih akata, rekao je predsednik PKS.

Drugi stub, prema njegovim rečima, predstavlja definisanje usluga komorskog sistema za privredu kako bi se pomogao rast izvoza i povezivanje sa stranim tržištima.

"Ja jedino u tome vidim potencijal za rast naše privrede, a to je u izvozu i osvajanju novih tržišta", rekao je Čadež.

Predsednik PKS-a je kao treći stub naveo obrazovanje, u smislu kako dualnog obrazovanja u okviru školstva, tako i neformalnog obrazovanja, preškolovavanja i doškolovavanja privrednika i njihove edukacije.

Kako je rekao, reorganizacija komorskog sistema nije moguća bez regionalnih komora.

Upitan o obaveznom članstvu u komori, Čadež je rekao da finansije nisu primarne u uvođenju zakonskog članstva već reprezentativnost, a da se to planira po austrijskom modelu.

"Ako želite da napravite sistem dualnog obrazovanja, da podržite izvozno orijentisanu privredu, ako želite centre za spolju trgovinu u svetu, da pomognete suštinski našim proizvođačima da izađu na nova tržišta - vama je neophodna reprezentativnost i baza da to možete da sprovedete", objasnio je on.

Takođe je ocenio da komora u Subotici predstavlja jedan od primera kako treba da izgleda jedna regionalna privredna komora.

Predsednik Regionalne privredne komore u Subotici Slobodan Vojinović rekao je da pomenuti Sporazum o komorama nastaje u atmosferi koja se očekuje u poslednjih nekoliko godina, a to je da komorski sistem u Srbiji funkcioniše kao pravi partner Vlade Srbije.

"Računamo da će taj novi zakon, koji reguliše ovu priču, na nivou sadašnjih 20 komora, sa statusom pravnog lica, obaveznim članstvom, jedinstvenim skupljanjem članarine, zaživeti možda u parlamentu i na kraju godine", rekao je Vojinović.

Na sednici UO RPK Subotica takođe su predstavljeni rezultati industrijske proizvodnje, koja beleži rast od oko 10 odsto, i spoljnotrgovinske razmene regiona u prva tri meseca ove godine, koja iznosi skoro 400 miliona dolara.

Nakon sednice, Čadež je sa domaćinima obišao preduzeće V&B, koje predstavlja investiciju privrednika nakon dugog niza godina rada u inostranstvu i Pionir, preduzeće koje sa izvozom više od polovine svojih proizvoda i investicijama od 30 miliona dolara predstavlja uspešan primer privatizacije nakon stečaja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.