Čadež: Srbija ima šta da ponudi stranim investitorima

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Mar.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Srbija ima šta da ponudi stranim investitorima

Predsenik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je potrebno povezivanje srpskih kompanija sa međunarodnim tržištima i uključivanje privrede u proces donošenja zakona i da Srbija ima šta da ponudi stranim investitorima.

Govoreći o poslovnom forumu "Srbija u Beču 2015." koji je održan u glavnom gradu Austrije, Čadež je rekao da je na tom skupu učestvovalo oko 350-360, što austrijskih, što srpskih kompanija i da naše kompanije mogu da budu zadovoljne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Čadež je, takođe, najavio da će u Bratislavi u Slovačkoj već 2. aprila biti održan manji forum na kojem će učestvovati dvadesetak domaćih kompanija i da će biti predstavljen proces privatizacije preduzeća, kao i veliki investicioni projekti.

PKS želi da srpskim preduzećima vrati samopouzdanje u nastupu prema državi, u odnosu prema zakonima i propisima i u nalaženju novih tržišta, najavio je Čadež.

Čadež je rekao da su izvoz i partnerstvo sa stranim kompanijama mogući u oblastima poljoprivrede i metalske industrije, jer naše kompanije izvoze mnogo manje nego što bi mogle.

Predsednik PKS je najavio da će u maju sa nemačkom privrednom komorom u celoj Srbiji biti organizovana serija sertifikovanih programa za menadžere izvoza u srpskim kompanijama.

Čadež je podsetio da su u Beču predstavljeni investicioni potencijali Srbije, ono što je do sada urađeno, novi zakoni, reformska orijentacija vlade, put Srbije ka EU i mera štednje da bi se podstakao privredni rast.

Čadež je preneo da je upoznao austrijske kompanije sa procesima privatizacije i investicionim projektima, poput "Beograda na vodi" i mogućnostima da austrijske fimre nađu partnere među srpskim proizvođačima.

On je istakao da je najvažnije poverenje u odnosima preduzeća i da ima toga što je moguće ponuditi nemačkim i austrijskim investitorima, ali da je još veći potencijal onog što im je potrebno ponuditi.

Čadež je dodao da je u planu da početkom aprila bude održan veći skup u PKS na koji će biti pozvane i nemačka, austrijska, francuska i italijanska komora.

Prema njegovim rečima, razgovaraće se i o novoj platformi kako da se zastupa privreda u odnosu prema vladi i ministarstvima i da se u dijalogu čuje glas privrede.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.