Čadež: Saradnja sa Austrijom primer i za druge

Izvor: Akter, 07.Feb.2016, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Saradnja sa Austrijom primer i za druge

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je danas, uoči posete predsednika Privredne komore Austrije (WKO) Kristofa Lajtla Beogradu, da je ta zemlja značajan partner Srbije, na čiju podršku možemo da računamo, posebno kada je reč o izgradnji struktura neophodnih za ubrzanje ekonomskog rasta

Lajtl će u posetu Beogradu doći sutra, kao član delegacije predvođene šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom.

“Uzimajući u obzir da je WKO strateški >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << partner u reorganizaciji komorskog sistema u Srbiji i da nas je samog početka, od pre godinu dana, u tome podržala, ova poseta je značajna”, rekao je Čadež u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, dobar signal je i to što je Lajtl u godinu dana drugi put u Srbiji, a to nije slučaj, kako je primetio, sa drugim zemljama.

Austrija je, prema njegovim rečima, jedan od najznačajnijih privrednih partnera Srbije.

„Samo u 2015. godini mi smo u Austriju izvezli robu u vrednosti od 306 miliona evra, dok je uvoz bio na oko 480 miliona evra, čime imamo izbalansiranu trgovinsku razmenu. Na svim poljima imamo uspešnu saradnju - i u oblasti investicija, uspešnih privatizacija, robne razmene. Sve to pokazuje koliko je Austrija dobar partner, a dodatna vrednost saradnje je i odluka te zemlje da nam pomogne u podizanju naših institucija u cilju omogućavanja bržeg ekonomskog rasta u Srbiji“, objasnio je šef PKS.

On je podsetio da u Srbiji trenutno radi oko 450 preduzeća sa austrijskim kapitalom, a prema statistici NBS, u poslednjih 14 godina austrijske kompanije investirale su 2,7 milijardi evra, što je više desetina hiljada radnih mesta.

Čadež je ukazao da su ulaganja iz Austrije sektorski veoma diversifikovana, i da su prisutne od bankarstva, preko telekomunikacija, energetike i poljoprivrede, trgovine.

„To je primer saradnje koju bi voleli da imamo sa što više zemalja“, naglasio je on.

Lajtl će u Beogradu prisustvovati potpisivanju sporazuma o dualnom obrazovanju, za koji Čadež ističe da je veoma bitan, jer predstavlja dalji korak u realizaciji korporativnog obrazovanja.

„Ovo što sada potpisujemo je veoma značajno, jer sa jednog pilot projekta koji je krenuo sa nemačkom organizacijom GIZ i Nemačkom privrednom komorom, a na osnovu kojeg imamo četiri profila u industrijskim granama, proširujemo dualno obrazovanje na druge delatnosti, odnosno usluge“, ukazao je on, dodajući da je reč o profilima u bankarstvu, osiguranju, špediciji i logostici, turizmu i ugostiteljstvu.

„Idemo korak po korak, pratimo šta privredi treba i postepeno pokušavamo da uvodimo modele dualnog obrazovanja. Moramo mi kao država u saradnji sa ministarstvima dosta toga da još uradimo što se zakonodavnog okvira tiče da bi to izgledalo isto kao što đaci u Austriji i Nemačkoj uče u stručnim školama“, naglasio je.

Šef PKS je rekao da se na tome radi i dodao da sistem dualnog obrazovanja možemo polako da uvodimo u ceo sistem obrazovanja, i da sa pilot projekta pređemo na sistemsko rešenje.

Zbog toga, kako ukazuje, važna je saradnja sa WKO, jer komore u sistemu dualnog obrazovanja imaju važnu ulogu pošto spajaju potrebe privrede i škole.

Čadež je naveo i da je interesovanje austrijskih privrednika veliko, te da PKS preko svog predstavništva u Beču, ali i ekonomske predstavnice pri ambasadi, stalno dobija upite firmi koje žele da dođu na srpsko tržište.

Prema njegovim rečima, razlog za veliko interesovanje je pre svega veliko prisustvo austrijskih kompanija, ali i što se u poslovnoj zajednici u Austriji zna da je Srbija pouzdan partner, da je poslovna klima dobra, da postoji sigurnost investicija, kao i da su dobri podsticaji.

Čadež je napomenuo i da investitori znaju za jasnu politiku na ekonomskom planu, a to je odgovorno ponašanje prema državnom novcu, koju vodi Vlada Srbije.

„Ponekad mi se čini da neki stranci više cene od domaće javnosti to što je vlada zaista razrešila veliki čvor kada je reč o više od 500 državnih preduzeća koja nisu proizvodila i samo opstajala uz subvencije. To je jedan od najvećih skokova u poslednjih 15 godina“, rekao je on.

To, ponovio je, itekako prepoznaju i cene strani privrednici.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.