Čadež: Najava novog talasa investicija u proizvodnju

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Maj.2015, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Najava novog talasa investicija u proizvodnju

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je izjavio danas da ohrabruju ulaganja u Srbiju u proteklih godinu dana, kao i najava novog talasa investicija u proizvodnju.

On je na završnoj janovnoj raspravi o Nacrtu novog zakona o ulaganjima, čiji bi predlog trebalo početkom juna da se nađe pred poslanicima u skupštini, istakao da se taj zakon donosi sa ciljem da bude što više investicija poručivši da bez investicija nema održivog ekonomskog razvoja.

"Zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o ulaganjima izjednačava strane i domaće investitore, što je bio jedan od zahteva domaće privrede i potencijalnih domaćih ulagača. Investitori, domaći ili strani, traže što niži rizik, što veću stabilnost i predvidivost uslova privređivanja, što manje administriranja i što podsticajniji ambijent za ulaganje i poslovanje", istakao je Čadež.

Nacrt novog zakona o ulaganjima je, kako je rekao, napravljen u skladu sa najboljim standardima međunarodnog investicionog prava - da pruži najbolje uslove i stranim i domaćim investitorima, da im garantuje slobodu i pravnu sigurnost ulaganja.

Ovim zakonom uređuje se institucionalni okvir za efikasno pružanje usluga ulagačima.

"Domaća i strana ulaganja su preduslov unapređenja konkurentnosti i produktivnosti srpske privrede, povećanja proizvodnje i izvoza, kao i otvaranja novih radnih mesta. Da bi Srbija to postigla mora da sprovede strukturne reforme u privredi, uključujući i javni privredni sektor, ojača i tehnološki osavremeni proizvodnju", istakao je Čadež.

Kako je naveo, to je preduslov za privlačenje stranog kapitala i podizanje investicionog kapaciteta domaćih kompanija.

"U proteklom periodu imali smo dva problema sa investicijama - njihovo nisko učešće u BDP-u i lošu strukturu. Ulaganja je bilo nedovoljno i uglavnom su odlazila u nerazmenljive sektore što je bio jedan od uzroka strukturnih neravnoteža u Srbiji", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, uporedo sa privlačenjem stranih investitora, koji donose i kapital i nove tehnologije i savremeni menadžment i izvozne kanale, Srbija mora da razvija i domaću privredu, da podiže njen investicioni potencijal.

"Strana ulaganja su ključ za oporavak srpske privrede, ali domaća privreda mora da ih prati. Strani investitori traže i mrežu lokalnih dobavljača koji mogu da se uključe u njihove proizvodne i dobavljačke lance multinacionalnih kompanija", kaže predsednik PKS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.