ČITAJTE U NEZAVISNIM: Crni dani za sivu ekonomiju

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jul.2015, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČITAJTE U NEZAVISNIM: Crni dani za sivu ekonomiju

BANJALUKA - Oko 30 odsto bruto društvenog proizvoda u Republici Srpskoj na neki od načina proizvedeno je sivoj ekonomiji, a broj radnika koji rade na crno ide i do 80.000.

Podaci su ovo do kojih je, na osnovu dostupnih procjena i analiza, došlo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS.

"Zbog toga smo i spremili novi zakon koji sadrži represivne mjere, između ostaloga i u vidu zatvaranja objekata na minimum 15 radnih dana ili do otklanjanja nepravilnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Zbog ovakve situacije pojavljuje se neravnopravna konkurencija, izostaju sankcije. Tome se mora stati u kraj, nema više vremena za preventivno djelovanje", kazao je Saša Savičić, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva, na javnoj raspravi u vezi sa setom mjera i zakona kojima je Vlada RS krenula u borbu protiv sive ekonomije.

Savičić je poručio svima onima koji rade mimo zakona da treba da  strahuju od sankcija koje ih očekuju.

"Pojačaćemo kontrole, intenzivirati rad inspektora i učiniti sve da spriječimo takvo ponašanje, istovremeno ćemo i raditi na razvoju zakona koji će nagraditi sve one koji rade pozitivno", kazao je on.

Po dostupnim podacima, Ministarstvo je došlo do zaključka da se zakoni najviše krše u oblasti preduzetništva, sitne privrede, ugostiteljskih usluga i malih zanatlija.

"U suštini, sve ono što može da doprinese popunjenju budžeta jednog domaćinstva je posmatrano kroz aspekt da se može ostvariti profit, ali isto tako da se ne moraju ni platiti obaveze", ističe Savičić.

Jedna od zanimljivih novina u zakonu će svakako biti i to da svaki radnik mora biti prijavljen dan prije stupanja u radni odnos.

"Prije je najčešći izgovor poslodavaca bio, kada bi mu inspektori našli neprijavljenog radnika, kako je isti baš taj dan ili eventualno sljedeći trebalo da bude prijavljen, što naravno ne bi uradili poslije odlaska inspektora. Sada toga više neće biti. Sa samim stupanjem na rad svako od nas će morati da ima karticu da je prijavljen na obavezne nivoe osiguranja", kazao je on.

Privrednicima se nije svidio novi nacrt zakona, a ponajviše primjedaba imali su upravo na novi način prijave te na represivne mjere zatvaranja radnji.

"Ako radnika primim na posao tri, pet ili 10 dana, ja ne znam da li će on ostati. Mislim da prvo treba dati jedan mali period da se vidi da li radnik može i zna raditi taj posao", kazao je Jovica Bratić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS.

On je priznao da mnoge zanatske radnje rade u sivoj zoni, ali i zatražio pomoć u obezbjeđivanju normalnih uslova za njihovo funkcionisanje.

"Privredna kriza i poplava nekvalitetne i jeftine uvozne robe uz pomoć trgovačkog lobija doveli su nas u situaciju da ne možemo da izmirimo svoje obaveze, zbog čega se odlučujemo na ilegalan rad", rekao je Bratić.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da poslovna zajednica insistira na iznalaženju rješenja za smanjenje sive ekonomije koja uzrokuje nelojalnu konkurenciju subjektima koji posluju legalno.

"Nakon ove javne rasprave, objedinićemo sve prijedloge i zahtjeve privrednika i predati ih Vladi kao predlagaču ovih zakona, a očekujemo da će se najveći broj njih naći u prijedlogu", kaže Blagojević.

Iz Saveza sindikata RS poručuju da su radnici u veoma teškoj situaciji, ali da za to nije isključivo kriv postojeći zakon, koji je poprilično dobar, nego da nije poštovan od strane kontrolnih organa.

"Položaj radnika u RS je izuzetno težak, doprinosi se ne uplaćuju, plate kasne ili se i ne isplaćuju, o povećanju da i ne pričamo. Smatramo da je i dosadašnji zakon bio dobar, ali da ga kontrolni organi nisu poštovali i da je to razlog loše situacije kakva je kod nas. Da inspekcija radi svoj posao,  poslodavci bi se bojali kazne i zatvaranja firme, a ne ovako da mogu raditi šta hoće kada znaju da bukvalno i nema sankcije", rekao je Goran Stanković, stručni saradnik za pravne poslove u Savezu sindikata RS.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.