ČERUPANJE SRPSKIH KOMPANIJA Reketaši imali svoje novinare i pretili sudu

Izvor: Blic, 30.Okt.2014, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČERUPANJE SRPSKIH KOMPANIJA Reketaši imali svoje novinare i pretili sudu

Ruska firma ZAAB nije birala sredstva u nameri da kao manjinski akcionar izvuče novac iz najuspešnijih srpskih kompanija.

Bračni par Miroslav i Maja Bojčić, zastupnicu ZAAB-a, bili su vrlo vešti na suđenjima. Njihovi advokati su i protiv sudija za koje su smatrali da ne rade u njihovom interesu podnosili krivične prijave. Dešavalo se i da pre suđenja o toj svojoj praksi obaveste sudiju koji radi na njihovom predmetu.

Takođe, Bojčići su većinskim akcionarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pretili i medijskim pritiskom ako ne otkupe akcije ZAAB-a po cenama višim od tržišnih. Taj pritisak pojačavan je svaki put uoči susreta srpskih i ruskih zvaničnika. Za to imaju i infrastrukturu.

Naime, Miroslav Bojčić je dugo godina radio kao novinar, a predstavnik za medije ZAAB-a u Moskvi je Dmitrij Sisojev, čiji je brat Genadij oženjen srpskom novinarkom koja povremeno izveštava za srpske medije. Scenario je uvek bio isti. U prisustvu ruskih zvaničnika obavezno se postavi pitanje zaštite ruskih investitora u Srbiji, a kao primer lošeg tretmana uvek se pojavljivao ZAAB.

Većinski vlasnici Valjaonice bakra Sevojno potvrđuju za “Blic” da je manjinski akcionar pokušao da ih uceni.

- Za nas je način na koji su zahtevali isplatu bio neprihvatljiv - kažu u Valjaonici.

Komisija za hartije od vrednosti je, podsetimo, podnela krivične prijave protiv Bojčića zbog sumnje na ucenu u pokušaju. Među dokazima su i preteći mejlovi, u kojima Bojčići traže hitnu isplatu 200.000 evra. U jednom od njih Valjaonici prete da će u protivnom na sudu pretrpeti štetu od 1,8 miliona evra.

“Blic” je juče ponovo kontaktirao s Ambasadom Rusije u želji da dobije komentar o činjenici da je bivši ambasador Aleksandar Konuzin preporučio kabinetu predsednika Tomislava Nikolića da primi zastupnike ZAAB, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili nikakav odgovor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.