Bugarin: Carinska unija i Ukrajina među najvažnijim tržištima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2011, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin: Carinska unija i Ukrajina među najvažnijim tržištima

BEOGRAD -

Rusija, Belorusija i Kazahstan, koje zajedno čine Carinsku uniju, ali i Ukrajina sa kojom se pregovara o slobodnoj trgovini, za srpsku privredu spadaju među najvažnija tržišta, a očekivana ovogodišnja razmena od četiri milijarde dolara potvrđuje značaj tog privrednog prostora za Srbiju, izjavio je danas predsednik PKS Miloš Bugarin.

Perspektive za saradnju su velike i moramo ih brže iskoristiti, povećati ukupnu robnu razmenu, a posebno izvoz, da bismo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smanjili deficit, rekao je Bugarin na zajedničkoj sednici sekcija ove četiri zemlje, pri Odboru za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS.

Za prvih 10 meseci 2011. ukupna robna razmena Srbije sa zemljama Carinske unije i Ukrajinim iznosi 3,33 milijarde dolara, što je povećanje od 26 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Za nas je, međutim, nepovoljno što pokrivenost uvoza izvozom iznosi 37 odsto.

Komentarišući deficit, koji je dostigao 1,54 milijarde dolara, Bugarin je naglasio da je on veliki zbog nesigurnosti u naplati robe, skupog transporta, složene carinske procedure, otežanog ulaska u trgovinske lance, neravnopravnosti na tenderima...

Bugarin je podsetio da se srpski izvoz povećava godišnje od 30 do 60 odsto, ali je dodao da je to nedovoljno.

Naša država bi trebalo da pomogne u rešavanju logistike i jevtinijeg transporta i da uloži veća sredstva u poljoprivredu, pomogne u organizovanju distributivnih centara, sistemski reši finansiranje i otkup poljoprivrednih proizvoda za izvoz, izjavio je predsednik PKS.

On je naglasio da Srbija očekuje od Carinske unije da uprosti carinske procedure, obezbedi ravnopravnost učešća na tenderima, da više investira u našu zemlju i da više koristi materijale i usluge srpskih preduzeća.

Sastanku su prisustvovali i ambasadori Ruske Federacije Aleksandar Konuzin, Ukrajine Viktor Nedopas i Belorusije Vladimir Čušev.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.