Budžet kasni, ali ne probija rok

Izvor: B92, 13.Dec.2011, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet kasni, ali ne probija rok

Beograd -- Vlada Srbije usvojiće predlog budžeta za iduću godinu na sednici koja će se održati pre kraja ove sedmice i odmah ga proslediti skupštini na usvajanje.

Turbulentna politička situacija mogla bi da prolongira usvajanje budžeta u Skupštini Srbije, iako je premijer Mirko Cvetković prošle sedmice rekao da će predlog tog najvažnijeg finansijskog dokumenta biti upućen parlamentu na vreme i u skladu sa ranije postignutim dogovorom vlade i Međunarodnog monetarnog fonda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (MMF).

Prema dogovoru sa MMF deficit budžeta za 2012. ne bi smeo da premaši 4,25 odsto vrednosti ostvarenog BDP- a, što je manje u odnosu na ovogodišnjih 4,5 procenta. Zakon o fiskalnom sistemu predviđa da se budžetski deficit u našoj zemlji do polovine ove decenije svede na manje od jedan odsto vrednosti BDP.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec ocenio je da će budžet Srbije za narednu godinu biti "socijalno-razvojni", ali na "skromnom nivou realnih mogućnosti poreskih obveznika". "To znači na nivou koji poreski obveznici Srbije, zaista, mogu da plate u narednoj godini, odnosno ono što se realno može obezbediti putem javnih prihoda i putem dozvoljenog minusa koji bi se onda u vidu deficita dodatno finansirao", rekao je Bajec.

Ministarstvo finansija je, inače, polovinom oktobra započelo aktivnosti na izradi Izveštaja o fiskalnoj strategiji za 2012. godinu, sa projekcijama za 2013. i 2014. godinu, čime je formalno počeo proces planiranja budžeta za sledeću godinu.

Međutim, zbog pregovora o prvoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti s MMF, koji su završeni 16. novembra, priprema Predloga zakona o budžetu za 2012. je pomerena do početka decembra.

Zakon o budžetskom sistemu predviđa, u slučaju da Skupština Srbije ne donese budžet u skladu sa budžetskim kalendarom, da se pređe na privremeno finansiranje, koje može da traje najviše tri meseca.

Ukoliko budžet ne bude donet ni do 15. marta naredne godine, privremeno finansiranje može da bude produženo za još tri meseca, što je bio slučaj 2007. godine. Tako je budžet za tu godinu izglasan tek 22. juna 2007. godine.

Kašnjenja u izradi budžeta za narednu godinu, kao i njegovom dostavljanju najvišem zakonodavnom telu nisu neuobičajena, jer je to bio slučaj i prethodnih godina, kada je taj ključni finansijski akt usvajan poslednjih dana decembra. Dešavalo se da se poslanici o tom aktu izjašnjavaju čak i pred ponoć poslednjeg dana devedesetodnevnog jesenjeg zasedanja.

Ovogodišnji budžet izglasan je 29. decembra prošle godine, budžet za 2010. godinu 21. decembra 2009. godine, a budžet za 2009. godinu 29. decembra 2008. godine, bukvalno sat i po pre ponoći i pre završetka jesenjeg zasedanja.

Rasprava o budžetu uvek je bila burna, a pored standardnih kritika opozicije neretko se dešavalo da one stižu i od pojedinih stranaka vladajuće većine. Budžet za 2010. je, inače, "prošao" uz pomoć glasova samostalnih poslanika.

I budžet za 2008. godinu usvojen je poslednjih dana decembra, tačnije 26. decembra 2007. godine, dok su budžeti za 2006. i 2005. godinu usvojeni na vreme, budući da su izglasani u novembru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bankari kao poreznici

Izvor: RTS, 14.Dec.2011, 08:57

Umesto Poreske uprave, od sledeće godine banke kontrolišu naplatu poreza i doprinosa. Iz Narodne banke ocenjuju da banke ne treba da rade posao državnih organa. Kad Skupština usvoji Izmene zakona poreskog sistema, imena dužnika biće javna.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.