Brzi vozovi u Kini će opet voziti 350 kilometara na sat!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2017, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brzi vozovi u Kini će opet voziti 350 kilometara na sat!

Kina je dom najduže železničke mreže brzih pruga na svetu, koje se žestoko nadmeću sa domaćim avio-kompanijama

Kina planira da poveća brzinu takozvanih "metak vozova" na 350 kilometara na sat, izvestili su danas kineski državni mediji, šest godina nakon teške železničke nesreće koja je bila razlog da vlasti smanje dozvoljenu brzinu kretanja vozova širom zemlje, javlja agencija Rojters.

Vozovi na kineskoj mreži brzih pruga dizajnirani su da se kreću brzinom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od 350 km/h, ali je Peking naredio smanjenje brzine na 250 do 300 kilometara na sat 2011. godine, posle železničke nesreće u istočnoj provinciji DŽeđijang u kojoj je poginulo više od 30 ljudi.

List "Pekinške vesti" piše da vlada planira da donese odluku o povećanju brzine voza na liniji Peking-Šangaj u septembru, čime bi vreme putovanja bilo smanjeno na četiri i po sata sa sadašnjih šest sati.

Najnoviji kineski "Faksing" vozovi velike brzine predstavljeni u junu, koji mogu da se kreću maksimalnom brzinom od 400 km/h, biće korišćeni na toj liniji.

. Brze pruge su upotrebi u 29 od ukupno 31 pokrajine i regiona u Kini, i jedino područja Tibeta i Ningsia na severozapadu zemlje tek treba da se povežu na mrežu, navodi britanska agencija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.