Brnabić: Postoji šum u komunikaciji; Vučić: Molim radnike Fijata..

Izvor: BKTV News, 17.Jul.2017, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Postoji šum u komunikaciji; Vučić: Molim radnike Fijata..

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je uvek spremna da razgovara sa radnicima u Fijatu, ali da postoji "šum u komunikaciji", te da se nadala da će štrajk biti okončan danas, kako bi sutra svi bili za pregovaračkim stolom o zahtevima radnika.

"Fijat je, nažalost, još uvek otvoreno pitanje. Ja sam se nadala da će se danas doneti odluka o prestanku štrajka, kako bi već večeras ili sutra >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ujutro mogli da sednemo", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara tokom posete termoelektrani Kostolac B.

Vlada Srbije u potpunosti, kako kaže, stoji iza radnika Fijata:

"Zbog toga smo obećali da ćemo na najvišem nivou organizovati pregovore sa menadžmentom Fijata na kojima ću biti prisutna kao predsednica vlade", istakla je.

"Okončati štrajk što pre, odlazak Fijata iz Srbije je najgori mogući scenario!"

"Mi smo radnicima jasno ponudili odgovor na sva četiri njihova zahteva, da ćemo kao vlada i kao manjinski vlasnik u Fijatu insistirati da se reše sva četiri zahteva", rekla je ona.

Brnabić je dodala da vlada jedino nije mogla da garantuje koje će biti procentualno povećanje plata, pošto je to nešto što mora i može da se dogovori direktno u pregovorima sa vlasnikom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić naložila je danas da se s pregovorima na najvišem nivou o problemima u fabrici Fijat u Kragujevcu.

Ona je ponovila da vlada stoji na raspolaganju radnicima za pregovore 24 sata, sedam dana u nedelji.

"Molim radnike, rešiti problem što pre, rizici su veliki!"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na radnike Fijata i vladu, iako je samo manjinski vlasnik, da reše problem u kragujevačkoj kompaniji, jer dalji štrajk nosi velike rizike.

„Danas, kada ovde govorimo o lojalnosti radnika kompanijama, što je veoma važan faktor za privlačenje investitora, onda kažu: ''A Kragujevac?''", rekao je Vučić, koji boravi u poseti Vašingtonu.

Vučić: Štrajk u Fijatu već košta državu, molim večeras za rešenje; Ne obećavam, garantujem da ću...

Istakao je da nema mnogo informacija o tome šta se dešava, da zna da je od radnika Fijata dobio pismo, ali da nije stigao da se upozna sa njegovim sadržajem, i dodao:

"Molim radnike, video sam ih kada sam obilazio fabriku, reč je o dobrim domaćinima i poštenim ljudima, i verujem da će razumeti svoju ulogu, kao i vladu, da preduzmu sve mere koje im stoje na raspolaganju", rekao je Vučić.

Istakao je da tema uopšte nije pitanje ko je kriv, već je ključno sa se mora naći rešenje.

Posledice štrajka u Fijatu mogu biti štetne za Srbiju, dovesti do povlačenja investitora i odustajanja stranih ulagača od investiranja u našu zemlju, rekao je potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Vlada, dodaje, nema previše mogućnosti u svojim rukama, jer je manjinski vlasnik, ali je moli da učini sve što može, podvukao je on.

„Radnike molim da razumeju svoju i našu poziciju, da razumeju poziciju Srbije. Oni koji bi hteli sukobe između radnika i vlade, pa se tome raduju na političkoj sceni, ti ne razumeju ništa“, poručio je Vučić.

Oni, kako je dodao, ne razumeju da rade u korist štete radnika u Kragujevcu, i to ne samo radnika u Fijatu, već u korist štete svoje države.

“Nikada takve političare nisam mogao, niti ću razumeti”, istakao je Vučić.

Kako je rekao, uskoro se vraća u Beograd i zamolio je sve aktere da imaju razumevanja i da dobro razumeju značaj posledica koje sve ovo može da ima ne samo po radnike Fijata i Fijat, već po Kragujevac i celu zemlju.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Završen štrajk u kragujevačkom Fijatu, slede pregovori sa poslovodstvom

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jul.2017, 11:08

Štrajk u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija (FAC) u Kragujevcu okončan je u utorak uveče posle sastanka predstavnika radnika sa premijerkom Anom Brnabić i najave da će u sredu u Vladi Srbije početi pregovori Štrajkačkog odbora sa najvišim poslovodstvom italijanske kompanije...Predsednica...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.