Britanski kreditni rejting za dan sa stabilnog na negativan

Izvor: N1 televizija, 25.Jun.2016, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski kreditni rejting za dan sa stabilnog na negativan

Agencija za projenu kreditnog rejtinga “Mudis” snizila je izglede za britanski rejting sa “stabilnog” na “negativan”. Upozorili su da će Velika Britanija imati slabiji privredni rast, kao i da će sada uslediti “duže razdoblje nestabilnosti”.

Objava rezultata referenduma i odluke o britanskom napuštanju evropske porodice dala je potrebni znak za tržišnu aktivnost, koja ne prestaje. Finansijska tržišta su poljuljana, mnogo je špekulacija, a vrlo malo konkretnih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << smernica kako dalje. Šta su kolaterali?

Na poremećaje na tržištima ukazuje i pad kursa funte prema dolaru za gotovo 10 posto, na 1,3550 dolara, što je veći pad britanske valute nego za vreme globalne finansijske krize.

U jednom je trenutku cena funte zaronila na 1,3459 dolara, najniži nivo od 1985. godine.

Ulagači se povlače iz rizičnijih investicija, kao što su deonice, i traže utočište u onima koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Osim britanske valute, pod pritiskom je i evro, pa je njegova cena potonula više od tri odsto, u jednom trenutku čak ispod 1,1000 dolara.

Engleska centralna banka najavila je mere stabilizacije, i spremna je da pusti 250 milijardi funti u opticaj kako bi se vratila likvidnost finansijskim tržištima.

Međunarodni monetarni fond pozvao je Veliku Britaniju i Evropsku uniju da se pobrinu kako bi prelaz na njihov novi ekonomski odnos protekao što bezbolnije.

"Poštujemo odluku koju je Velika Britanija donela. Utešila nas je izjava guvernera centralne banke kako je likvidnost i dalje stabilna, ali mi smo tu i dalje, spremni pomoći na koji god način možemo. Nadamo se glatkom prelazu", kazala je šefica MMF Kristin Lagard.

Izvor: N1

Iako jedna ovakva izjava MMF-a zvuči potpuno floskularno, ono što zaista zabrinjava analitičare jeste činjenica da je, ukratko rečeno, Bregzit Veliku Britaniju u samo jednom danu koštao 120 milijardi funti, što iznosi preko 164 milijarde evra.

Ovaj se gubitak odnosi na Indeks FTSE 100, u kojem se nalazi stotinu najvećih i najstabilnijih kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, izgubio je oko osam odsto. Taj gubitak najveći je otkako je svet potresla recesija pre nekoliko godina.

Drugi indeks londonske berze, FTSE 250, koji broji 250 kompanija zabeležio je najveći gubitak u istoriji 11,4 odsto.

Dugoročni kolateral je očigledan: Nesigurnosti na tržištima Ujedinjenog Kraljevstva, Evropske unije, ali i sjeta prvo će oslabiti cene robe. Zaustaviće se porast cena nafte, a očekujemo da će nesigurnosti srušiti cene nafte ponovo ispod 40 dolara po barelu.

U svakom slučaju, Velikoj Britaniji će trebati dugo vremena da vrati poverenje ulagača.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.