Bosna leži na rezervama gasa

Izvor: B92, 01.Nov.2014, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosna leži na rezervama gasa

U Bosni i Hercegovini postoje rezerve gasa, abiotičkog metana, koje bi mogle imati potencijal u smislu ekonomske isplativosti.

Ovo je u u intervjuu za britanski list Ekonomist rekao saradnik italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, doktor Đuzepe Etiope.

Etiope je svetski ekspert i jedan od prvih istraživača ovog gasa čije se rezerve u velikim količinama nalaze i na Marsu.

On objašnjava da je Bosna jedna od zemalja koje bi mogle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imati izvore abiotičkog metana, zbog prisustva izvora hiperalkalne vode u Kulašima kod Prnjavora, čime su se bavili i neki američki naučnici, prenosi Fena.

Etiope je dodao da ne može sa sigurnošću da tvrdi koje su to količine metana i koliko bi one ekonomski bile isplative, ali da vredi pokrenuti istraživanje.

Naglašava da najpre treba istražiti koncentraciju gasa u vodi, istražiti izvore i videti ima li gasnih flukseva iz zemlje, dodajući da bi po tom pitanju voleo da sarađuje sa stručnjacimau BiH.

Profesor s Rudarsko-geološkog fakulteta iz Tuzle, Edin Delić, ne isključuje mogućnost korišćenja metana u ekonomske svrhe i dodaje da sve dok se ne obave istraživanja i ne naprave prve bušotine, ne zna se da li je reč o vreloj vodi, nafti ili gasu.

Ako se isključi topla voda, ostaje dilema da li je u pitanju nafta ili gas, te se ovakva ležišta obično zovu ležišta ugljovodonika, što uključuje i naftu i gas.

Osim toga, kada se nađe ležište nafte, ono je u gornjem delu ispunjeno gasom, a poznato je da su na prostoru severoistočne Bosne rađena ispitivanja o prisustvu nafte. Bez istraživanja i geofizičkih ispitivanja, bilo bi površno i neozbiljno govoriti o količinama, ali svakako da postoje potencijali, objašnjava Delić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.