Međunarodni Sajam poljoprivrede od 14. do 20. maja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2016, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni Sajam poljoprivrede od 14. do 20. maja

Međunarodni poljoprivredni sajam, 83. po redu, biće održan ove godine od 14. do 20. maja u Novom Sadu, a na toj manifestaciji predstaviće se oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici iz oblasti agrara i grana koje imaju veze s poljoprivredom, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Italija je zemlja partner ovogodišnje priredbe koja će biti održana na Novosadskom sajmu, i na sajmu će biti predstavljeno 16 italijanskih preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz te oblasti.

Kolektivni nastup kompanija organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco podsetio je da je prošle godine Italija bila zemlja prijatelj poljoprivrednog sajma u Novom Sadu a da je ove godine partner i da za to ima više razloga.

On je naveo da je Italija prvi trgovinski partner Srbije i da je saradnja u oblasti poljoprivrede na visokom nivou, a da saradnja postoji i između institucija.

Kako je naveo, Italija u ovoj oblasti ima izvoz od oko 37 milijardi evra godišnje, a cilj je da se do 2020. dostigne cifra od 50 milijardi evra.

Manco je podsetio da je Italija prvi proizvođač vina u svetu i da je protekle godine proizvedeno 49 hektolitara vina.

Ambasador je dodao i da mala i srednja preduzeća u Srbiji mogu da koriste povoljnu kreditnu liniju za kupovinu mašina iz Italije.

Sve detalje u vezi toga moći će da dobiju na sajmu od 15. do 20. maja.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković navela je da će sajam biti prilika da se na jednom mestu predstave organski proizvodi i proizvodi sa oznakom geografskog porekla.

Ministarstvo, kako je navela, ove godine podržaće finansijski i nacionalnu izložbu stoke.

"Ona je inače prepoznatljiva na ovom sajmu, nadamo se da će ove godine izložba biti još bogatija i sadržajnija kako bi se pokazali naši potencijali u stočarstvu", rekla je Bošković.

Ona je pohvalila dosadašnju saradnju sa Italijom ističući da institucije i privrednici dosta dobro sarađuju.

Ministarka je navela i da su mnoge italijanske kompanije došle u Srbiju, otvorile radna mesta i tako pokazale interesovanje za saradnju.

U okviru sajma, kako je navela, biće organizovana stručna konferencija na temu agrobiznisa.

Cilj je, kako je dodala, da se pokuša u tome da se nađu zajedničke mogućnosti za partnerstvo u narednom periodu.

Direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE Đovani Mafoda rekao je da je cilj da se podele stečena iskustva u i da je to važna osnova za dalji razvoj saradnje.

On je naveo da će na sajmu italijanska gastronomija biti prikazana kroz specijalni kurs studentima ugostiteljskih škola i specijalizovanih fakulteta. Takođe će biti predstavljena i italijanska vina.

Predviđeni su i drugi uži stručni programski sadržaji poput izlaganja stručnjaka iz oblasti organske proizvodnje i sertifikacije poljoprivrednih mašina i biogoriva.

Na sajmu će, kako je kazao, biti organizovane i kulturne manifestacije.

Generalni direktor Sajma Slobodan Cvetković rekao je da će na sajmu biti predstavljena i izložba 1.500 mašina.

Predstaviće se, kako je kazao, izlagači iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici i iz oblasti agrara i privrednih grana koje imaju veze s poljoprivredom.

Ove godine biće značajno veće učešće izlagača iz Kine, koji dolaze na sajam već drugi put.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

FEŠTA ZA PRAVE DOMAĆINE: Sajam poljoprivrede u Novom Sadu od 14. do 20. maja

Izvor: Kurir, 05.Maj.2016

...Italija je zemlja partner ovogodišnje priredbe koja će biti održana na Novosadskom sajmu, i na sajmu će biti predstavljeno 16 italijanskih preduzeća iz te oblasti Kolektivni nastup kompanija organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE..NS SAJAM POLJOPRIVREDE: Bik Dragan i ovan Željko...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.