Biće Lukoil najmoderniji u Rusiji

Izvor: B92, 04.Maj.2015, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Biće Lukoil najmoderniji u Rusiji"

Najveća ruska privatna naftna kompanija Lukoil investirala je šest milijardi dolara u modernizaciju svojih kapaciteta za preradu nafte u Rusiji.

Kako je rekao direktor kompanije Vagit Alekperov, posle završene modernizacije, iskorišćenost kapaciteta za preradu nafte biće 90 odsto. "To će biti najmodernija preduzeća u Rusiji", kazao je Alekperov, prenosi Tas.

Govoreći o planovima kompanije, on je ukazao da Lukoil očekuje da završi kompenzaciju troškova za razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iračkog nalazišta Zapadna Kurna 2 na jesen ove godine. Prema njegovim rečima, tokom prvog tromesečja je potpuno ispunjen plan kompenzacije.

Lukoil je predložio vladi Iraka novi pristup razvoju nalazišta Nasirija. Direktor kompanije je objasnio da se suština predloga odnosi na pitanje kompenzacije troškova investitora. Ruska kompanija predlaže da u prvoj etapi počne razvoj nalazišta, a da se sredstva od eksploatacije sirovine usmere na izgradnju rafinerije.

Alekperov je u vezi sa dozvolom za rad na nalazištu nafte rekao da Lukoil ispunjava uslove za liberalizaciju dozvole. "Lukoil je bez sumnje, prema kriterijumima registracije - ruska kompanija. Ja imam samo jedno državljanstvo - rusko", rekao je on.

Direktor kompanije je izrazio uverenje da će država doneti pravu odluku i dozvoliti privatnim kmopanijama rad na nalazištu. "Spremni smo da aktivno učestvujemo u istraživanju nafte i gasa i na kopnu i na moru", dodao je.

Prema postojećem sistemu davanja dozvola za geološka istraživanja i eksploataciju nalazišta nafte i gasa, Rusija štiti interese države pri razvoju arktičkog polja i ima stroga pravila izdavanja dozvola privatnim kompanijama.

Osvrćući se na pitanje nadležnosti Lukoila da učestvuje u projektima na nalazištima, direktor najveće privatne kompanije je ukazao da "ako učestvujemo u projektima u Norveškoj, znači da ispunjavamo sve potrebne uslove".

Pri tome, on je objasnio da konkretnih projekata na nalazištima nema, je su i dalje "zabranjeni zakonom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.